• Latest news

Կծու սնունդը կարող է ծերունական տկարամտրության  զարգացման պատճառ դառնալ

24 հուլիսի, 2019  21:25

Կծու սննդի օգտագործումը կապված է առողջության համար լուրջ ռիսկերի հետ: Nutrients ամսագրում հրապարակված հետազոտության համաձայն՝ կծու սնունդը կարող է ծերունական տկարամտրության  զարգացման պատճառ դառնալ: Գիտական աշխատանքին ներգրավվել են Կատարի, Հարավային Ավստրալիայի, Ադելաիդայի համալսարանների(Ավստրալիա) եւ Փենսիլվանիա նահանգի համալսարանների (ԱՄՆ) գիտնականները:

Մասնագետները վերլուծել են Չինաստանի գրեթե 5 հազար բնակիչների տվյալները, որոնց միջին տարիքը հետազոտության սկզբում կազմել է 63,5 տարի:

Փորձի մասնակիցների մասին տեղեկատվությունը հավաքվել է 1991-ից մինչեւ 2006 թվականը, ընդ որում կամավորները յուրաքանչյուր երկու-երեք տարին մեկ ինտելեկտուալ ունակությունների մակարդակի մասին թեստեր են անցել: Բացի դրանից, նրանք  օրագիր են պահել՝ գրելով սպառվող սննդի  վերաբերյալ տեղեկություններ:

Պարզվել է, որ որքան կծու է եղել սննդաբաժնում ներառված սնունդը, այնքան ավելի արագ են մարել մասնակիցների կոգնիտիվ ունակությունները: Այսպիսով, նրանք, ովքեր օրական 50 գ եւ ավելի շատ թարմ կամ չորացրած չիլի պղպեղ են օրական օգտագործել, հիշողության եւ մտածողության կարողությունների վատթարացման վտանգը երկու անգամ ավելի բարձր է եղել  ի տարբերություն նրանց, ովքեր չեն  կերել կծու սնունդ:

 Ընդ որում կծու սննդի  առավել ուժեղ բացասական ազդեցությունը նկատվել է նիհարների եւ ֆիզիկապես ակտիվ տարեցների մոտ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է