• Latest news

Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են նվազեցնում մաշկի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը

2 օգոստոսի, 2019  10:50

Նոր հետազոտության համաձայն՝ գազարի, բրոկոլիի եւ քաղցր կատոֆիլի գործածումը կարող է օգնել մաշկի քաղցկեղի կանխմանը: Այս բանջարեղենները հարուստ են А վիտամինով, որն առանցքային նյութ է համարվում մաշկի առողջության պահպանման համար:

Բրաունի համալսարանի (ԱՄՆ) մասնագետները պնդում են, որ A վիտամինի մեծ պարունակությամբ մթերքների մեծ քանակությամբ գործածումը կարող է մաշկը պաշտպանել ուլտրամանուշակագույնի ազդեցությունից՝ դրանով իսկ 17 տոկոսով նվազեցնելով մաշկի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:

Գիտնականները վերլուծել են 123 570 ամերիկացիների տվյալները եւ սննդակարգը, որոնք փաստաթղթավորվել են շուրջ 26 տարի: Հետազոտության գրեթե 4 հազար մասնակիցների մոտ ախտորոշվել է հարթբջջային քաղցկեղ (վերնամաշկային կերատինոցիտների չարորակ ուռուցք): Ընդ որում՝ փորձարկվողների շրջանում քաղցկեղի հավանականությունը նվազել է ելնելով A վիտամինի գործածման մակարդակից: Այս վիտամինի մեծ պարունակությամբ մթերքներն են գազարը, քաղցր կարտոֆիլը, քաղցր կարմիր պղպեղը, բրոկոլին, սպանախը, ինչպես նաեւ տավարի լյարդը եւ ձողաձուկը:

Նշվում է, որ տարբեր սննդային հավելումների միջոցով օրգանիզմ ստացվող А վիտամինը համանման պաշտպանական ազդեցություն չի ունենում:

Հետազոտության հեղինակները միաժամանակ հիշեցնում են, որ օրգանիզմում А վիտամինի գերավելցուկը կարող է առողջության վրա բացասական ներգործություն ունենալ՝ մեծացնելով օստեոպորոզի զարգացման հավանականությունը:

Գիտական աշխատանքի արդյունքները ներկայացվել են JAMA Dermatology ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է