• Latest news

Ինչո՞ւ է այդքան կարեւոր բանանը մաքրելուց հետո ձեռքերը լվանալ

13 հունվարի, 2020  19:50

Գոծածելուց առաջ բանանները, ինչպես ցանկացած այլ միրգ, անհրաժեշտ է լավ լվանալ հոսող ջրով: Խորհուրդ է տրվում նաեւ կեղեւը մաքրելուց հետո ձեռքերը լվանալ: Ինչո՞ւ: Բանն այն է, որ բանան արտադրողները սովորաբար բույսերի վրա պեստիցիդներ են ցողում, որպեսզի դրանք վնասատուներից պաշտպանեն: Իսկ մարդկանց համար այդ պեստիցիդները վտանգավոր են:

«Հետազոտությունների ժամանակ պեստիցիդների մնացորդները բազմիցս հայտնաբերվել են կեղեւի վրա»,- Բավարական սպառողական կենտրոնի հաշվետվության մեջ ասել է սնունդի հարցերով փորձագետ Սաբինա Հյուլսմանը:

Պեստիցիդները ձեր առողջությանը կարող են վնաս հասցնել, եթե ձեր օրգանիզմում հայտնվեն, ուստի բանանները գործածման պատրաստելուն պետք է պատշաճ զգուշավորությամբ մոտենալ:

Դրանից բացի, բերքահավաքից հետո բանանները սովորաբար մշակում են բորբոսի դեմ միջոցներով, այսպես կոչված՝ ֆունգիցիդներով: Դա անհրաժեշտ է փոխադրման ժամանակ մրգի վաղաժամ փտումը կանխելու համար: Եվ այդ նյութերը նույնպես կարող են մարդու առողջությանը վտանգ ներկայացնել:

Լավ նորությունն այն է, որ այս բոլոր նյութերը բանանի մրգամսի մեջ չեն կարող հայտնվել, եթե, իհարկե, կեղեւը չի վնասվել: Ուստի եթե բանանը անվտանգ մեթոդով եք մաքրել եւ թույլ չեք տվել այդ նյութերի թափանցում մրգամսի մեջ, այն կարելի է հանգիստ ուտել:

«Կեղեւից բանանները մաքրելուց հետո ցանկալի է ձեռքերը լվանալ՝ այդ ընթացքում կեղտոտ ձեռքերով չհպվելով մրգամսին: Իսկ երեխաների ձեռքը պետք է տալ միայն մաքրված միրգը»,- խորհուրդ է տալիս Հյուլսմանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է