• Latest news

Յուղոտ սնունդը վնասակար է սրտի համար. հետազոտություն

3 մարտի, 2021  16:38

Բարձր յուղայնությամբ սննդի օգտագործումը, այնուամենայնիվ, վնասակար է սրտի համար. այդպիսի մթերքները կարող են նպաստել սրտի մկանների աճին եւ մեծացնել նոպաների ռիսկը: Դա ապացուցել են Ռեդինգի համալսարանի գիտնականները, որոնց հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Biochemical and Biophysical Research Communications ամսագրում:

MedicalXpress-ը պատմում է, որ հետազոտության հեղինակները ցույց են տվել, որ յուղոտ սննդակարգը հստակ վնասում է մկանային բջիջներն օքսիդատիվ սթրեսի միջոցով, ընդ որում, բացասական ազդեցությունը միջնորդավորվում է Nox2 սպիտակուցի միջոցով, որի ակտիվությունը չափազանց ավելանում է: Սակայն գիտնականները դեռ չեն հասկանում ճշգրիտ մեխանիզմը` ինչպես է Nox2-ը սրտային հյուսվածքների պաթոլոգիական հիպերտրոֆիա առաջացնում:

Փորձարկումների ընթացքում հետազոտության հեղինակները մկներին կերակրել են յուղոտ սննդով: Արդյունքում կրծողների մոտ Nox2-ի ակտիվությունը կրկնապատկվել է, ինչը նաեւ կրկնակի քանակությամբ ռեակտիվ թթվածնի տեսակների է հանգեցրել, որոնք մասնակցում են օքսիդատիվ սթրեսի մեջ: Ընդ որում, Nox2 կոդավորող անջատված գենով մկների մոտ, որոնց նույնպես յուղոտ սննդով են կերակրել, օքսիդատիվ սթրեսի մակարդակը չէր ավելացել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է