• Latest news

Ո՞ր սննդակարգը կօգնի հաղթահարել գլխացավը

2 հուլիսի, 2021  13:19

Օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ սննդակարգը նվազեցնում է գլխացավերի հաճախականությունը: Այս մասին ասվում է The BMJ ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:

Օմեգա-3 ճարպաթթուները օքսիլիպինների նախորդողներն են: Սակայն օքսիլիպինները, որոնք ձեւավորվում են օմեգա-6 ճարպաթթուներից, հակառակը, ուժեղացնում են ցավը եւ կարող են միգրեն առաջացնել:

Հետազոտությանը մասնակցել է 182 մարդ, նրանցից 88-ը՝ կին, նրանք ունեցել են միգրենոզային գլխացավեր, որոնք շարունակվել են ամսական 5-20 օր: Նրանց պատահական կարգով բաժանել են երեք խմբի, որոնցից յուրաքանչյուրը 16 շաբաթ դիետա է պահել: Վերահսկվող խումբը կիրառել է օմեգա-3 եւ օմեգա-6 ճարպաթթուներ: Մյուս երկու դիետաները բնորոշվել են օմեգա-3-ի բարձր մակարդակով:

16 շաբաթում երկու ինտերվենցիոն դիետաները նպաստել են 17-HDHA-ի մակարդակի բարձրացմանը՝ ի տարբերություն վերահսկվող խմբի, եւ չնայած HIT-6 ցուցանիշները լավացել են երկու ինտերվենցիոն խմբերում, դրանք չեն տարբերվել վերահսկվող խմբից:

Ընդ որում, օմեգա-3 ճարպաթթուները օրական 1,3 ժամով եւ ամսական 2 օրով նվազեցրել են գլխացավերը:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է