• Latest news

Ո՞ր սննդակարգը կօգնի հաղթահարել գլխացավը

2 հուլիսի, 2021  13:19

Օմեգա-3 ճարպաթթուներով հարուստ սննդակարգը նվազեցնում է գլխացավերի հաճախականությունը: Այս մասին ասվում է The BMJ ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:

Օմեգա-3 ճարպաթթուները օքսիլիպինների նախորդողներն են: Սակայն օքսիլիպինները, որոնք ձեւավորվում են օմեգա-6 ճարպաթթուներից, հակառակը, ուժեղացնում են ցավը եւ կարող են միգրեն առաջացնել:

Հետազոտությանը մասնակցել է 182 մարդ, նրանցից 88-ը՝ կին, նրանք ունեցել են միգրենոզային գլխացավեր, որոնք շարունակվել են ամսական 5-20 օր: Նրանց պատահական կարգով բաժանել են երեք խմբի, որոնցից յուրաքանչյուրը 16 շաբաթ դիետա է պահել: Վերահսկվող խումբը կիրառել է օմեգա-3 եւ օմեգա-6 ճարպաթթուներ: Մյուս երկու դիետաները բնորոշվել են օմեգա-3-ի բարձր մակարդակով:

16 շաբաթում երկու ինտերվենցիոն դիետաները նպաստել են 17-HDHA-ի մակարդակի բարձրացմանը՝ ի տարբերություն վերահսկվող խմբի, եւ չնայած HIT-6 ցուցանիշները լավացել են երկու ինտերվենցիոն խմբերում, դրանք չեն տարբերվել վերահսկվող խմբից:

Ընդ որում, օմեգա-3 ճարպաթթուները օրական 1,3 ժամով եւ ամսական 2 օրով նվազեցրել են գլխացավերը:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել