• Latest news

Ճառագայթման միջոցով սննդամթերքի ախտահանում. Անվտա՞նգ է արդյոք դա

3 օգոստոսի, 2021  19:31

Միջուկային տեխնոլոգիաներն այսօր օգտագործվում են ոչ միայն էներգետիկայի ոլորտում, այլեւ շատ այլ ոլորտներում, այդ թվում՝ սննդամթերքի վերամշակման եւ ախտահանման համար: Բելառուսի Գիտությունների ազգային ակադեմիայի նախագահության գիտական-վերլուծական աշխատանքի բաժնի առաջատար մասնագետ Ալեքսանդր Զայցեւի խոսքով, ճառագայթմամբ մշակված արտադրանքը կարող է շատ ավելի երկար պահպանվել, ավելին՝ նման ախտահանումը նույնիսկ ավելի անվտանգ է, քան մթերքների մշակումը քիմիական նյութերով:

Պատասխանելով NEWS.am Medicine-ի թղթակցի հարցին՝ Ալեքսանդր Զայցեւն ասաց, որ սննդամթերքները փչանում են իրենց մեջ բնակվող միկրոօրգանիզմների պատճառով: Դեղձի մեջ, օրինակ, ապրում են տարբեր միկրոօրգանիզմներ եւ սնկեր, որոնք ուտում են պտուղը ու արտադրում որոշակի նյութեր, եւ այս ամենը հանգեցնում է նրան, որ դեղձը փչանում է: Իհարկե, այն կարելի է մշակել որոշ քիմիական նյութերով, եւ այդ դեպքում մանրէները նման դեղձը չեն ուտի, եւ այն ավելի երկար կպահպանվի: Սակայն մարդու համար նման դեղձը որոշ դեպքերում կարող է այնքան էլ անվտանգ չլինել:

Իոնացնող ճառագայթմամբ մշակումը, ըստ մասնագետի, քիմիական կոնսերվանտների օգտագործման արդյունավետ այլընտրանք է: Ճառագայթման (գամմա-ճառագայթների, ռենտգենյան ճառագայթների կամ էլեկտրոնային փնջի) ազդեցությամբ մթերքի միկրոօրգանիզմներն ու միջատները մահանում են (կամ դրանց թիվը զգալիորեն կրճատվում է), ինչը երկարացնում է մթերքի պահպանման ժամկետը: Նման վերամշակումից հետո մթերքը կարող է երկար ժամանակ պահպանվել նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանում:

Միեւնույն ժամանակ, ճառագայթումը չի ազդում հենց մթերքի վրա, եւ դրա բնութագրերը չեն փոխվում: Միայն միկրոօրգանիզմներն են մահանում, մթերքը օգտագործման համար մնում է անվտանգ:

Այս տեխնոլոգիայի օգնությամբ, ըստ մասնագետի, մշակում են հացահատիկները, ընկուզեղենը, ընդեղենը, չրերը, թարմ եւ սառեցված մրգերն ու բանջարեղենը, միսը, ձուկը, ծովամթերքը եւ շատ այլ բաներ: Այս տեխնոլոգիան ներկայումս օգտագործվում է աշխարհի ավելի քան 40 երկրներում: Հայաստանում, ըստ մասնագետի, նշված տեխնոլոգիան դեռեւս անհասանելի է:

Զարգացած երկրներում կան սննդամթերքի ճառագայթային մշակման միջպետական չափորոշիչներ, որոնք նկարագրում են իոնացնող ճառագայթմամբ մթերքի ախտահանման գործընթացի անցկացման եւ վերահսկման բոլոր պահանջները:

Նշենք, որ այս տարի Հայաստանի միջուկային ոլորտը նշում է իր 55-ամյա հոբելյանը, որի պատվին Երեւանում անցկացվել է Ատոմային տեխնոլոգիաների երեկո, որի ընթացքում Ալեքսանդր Զայցեւը եւ նրա գործընկերները պատմել են միջուկային տեխնոլոգիաների կիրառման այլընտրանքային մեթոդների մասին: Միջոցառումը կազմակերպել էր ատոմային էներգիայի «Ռոսատոմ» պետական կորպորացիան՝ ՀՀ ԳԱԱ Վ. Ա. Համբարձումյանի անվան Բյուրականի աստղաֆիզիկական աստղադիտարանի հետ համատեղ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է