• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են 80 տոկոսով նվազեցնում ինսուլտի վտանգը

20 հոկտեմբերի, 2021  22:56

Կաթվածի վտանգը կարող է զգալիորեն նվազել որոշակի սննդակարգի դեպքում, որը մի շարք մթերքներից հրաժարում է ենթադրում:

Ինչպես նշում է Express-ը, փորձագետները նշել են այն ճաշացանկը, որն օգնում է 80 տոկոսով պաշտպանել մարդուն սրտանոթային հիվանդությունների անդառնալի հետեւանքներից:

Քաղցկեղի եւ սննդի ուսումնասիրությամբ զբաղվող եվրոպական առաջադեմ կազմակերպությունը (EPIC) հայտնում է, որ ինսուլտը տեղի է ունենում, երբ արյան հոսքը դեպի ուղեղ արգելափակվում է, ինչը, իր հերթին, կանխում է թթվածնի՝ ուղեղի հյուսվածքներ հասնելը: Նշվում է, որ որքան շուտ մարդը կաթվածից բուժում ստանա, այնքան ավելի քիչ կվնասվի նրա ուղեղը:

Ըստ հետազոտողների՝ հագեցած ճարպերով եւ տրանսճարպերով հարուստ սննդակարգերը կապված են կաթվածի եւ սրտի այլ հիվանդությունների հետ: Մասնագետները նաեւ նախազգուշացրել են աղի չարաշահման մասին, քանի որ այն կարող է բարձրացնել արյան ճնշման մակարդակը:

Մրգերի, բանջարեղենի, մանրաթելերի, կաթի, պանրի կամ մածունի ավելի հաճախակի օգտագործումը կապված էր իշեմիկ ինսուլտի, բայց ոչ հեմոռագիկ ինսուլտի ավելի ցածր ռիսկի հետ:



Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է