• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են նվազեցնում ինսուլտի ռիսկը

2 դեկտեմբերի, 2021  09:43

Կալիումով հարուստ մթերքները, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, բանանը, լոլիկը, սալորաչիրը, սեխը եւ սոյայի հատիկները, կարող են օգնել պահել արյան առողջ ճնշումը, պնդում է դիետոլոգ-սննդաբան Սառա Պֆլուգրադտը (Մեծ Բրիտանիա): Արյան բարձր ճնշումը ինսուլտի ռիսկի գլխավոր գործոն է համարվում:

Նոր ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ տարեց մարդիկ պետք է ավելի շատ կալիում պարունակող մթերքներ օգտագործեն՝ ինսուլտի ռիսկը նվազեցնելու համար: Մարդիկ, ովքեր բավականաչափ կալիում են օգտագործում, ավելի քիչ հավանական է ինսուլտի ենթարկվեն, քան նրանք, ովքեր քիչ հանքանյութեր են ստանում: Շվեդ հետազոտողները վերլուծել են 10 միջազգային հետազոտություններ՝ ավելի քան 200.000 միջին տարիքի եւ տարեց մարդկանց մասնակցությամբ: Կալիումի ավելի շատ օգտագործումը արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց մոտ 24 տոկոսով նվազեցնում է ինսուլտի ռիսկը:

Կալիումը էլեկտրոլիտ է, որն անհրաժեշտ է օրգանիզմում հեղուկի հավասարակշռությունը պահպանելու համար եւ մասնակցում է արյան ճնշման կարգավորմանը: Այնուամենայնիվ, որոշ մարդկանց խորհուրդ է տրվում զգույշ լինել կալիումի հետ, հատկապես, եթե կա երիկամների հիվանդություն: Արյան ճնշման որոշ դեղամիջոցներ ընդունելիս եւս կալիումի հետ կապված զգուշություն է անհրաժեշտ:

Մասնագետի խոսքով՝ մագնեզիումով հարուստ մթերքները (օրինակ՝ սպանախը) նույնպես նվազեցնում են ինսուլտի ռիսկը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է