• Latest news

Սեզոնային ալերգիա. Ի՞նչ անել

14 փետրվարի, 2024  22:30

Սեզոնային ալերգիան, սովորաբար, մարդկանց մոտ ասոցացվում է փռշտոցի հետ, սակայն փռշտոցը ալերգիայի առաջին ախտանիշը չէ: Սեզոնային ալերգիայի ախտանիշներն են քթահոսությունը, քթի փակվածությունը և  քթի խոռոչում, ականջներում, կոկորդում քորը: Այս մասին NEWS.am Medicine-ի հետ զրույցում ասաց Առողջապահության նախարարության   ալերգոլոգիայի և իմունոլոգիայի գծով խորհրդատու Սևան Իրիցյանը:

Սեզոնային ալերգիան եւ հարբուխը

Գարունը սեզոնային ալերգիայի սրացումների շրջան է:  Հարբուխի և սեզոնային ալերգիայի ախտանիշները բավական նման են իրար, ինչը հաճախ շփոթություն է առաջացնում մարդկանց մոտ:  Սևան Իրիցյանի խոսքով, հարկավոր է օրինաչափություններ գտնել՝  ե՞րբ և ի՞նչ հանգամանքներում են առաջանում ախտանիշները:

«Հարբուխի պարագայում, օրվա ժամը, գտնվելու վայրը առանձնապես նշանակություն չունեն: Բացի այդ, հարբուխի հետ լինում են նաև այլ գանգատներ. թուլություն, ցավեր, ջերմություն, ինչը տիպիկ չէ սեզոնային ալերգիաներին: Տարբերվում է նաև ախտանիշների տևողությունը, հարբուխը սովորաբար մեկ շաբաթ է տևում և անցնում, կամ բարդանում և մեկ այլ խնդիր է դառնում, որն արդեն նկատելի կտարբերվի իր ախտանիշներով: Իսկ սեզոնային ալերգիաների դեպքում կարող է միայն ախտանիշների սրման աստիճանը փոխվել»,-ասաց է ալերգոլոգը:

Ի՞նչ անել

Սևան Իրիցյանի խոսքով,  սեզոնային ալերգիաները վերջնականապես չեն բուժվում, ալերգիկները ստիպված են շարունակ հաբեր ընդունել, որոնք ժամանակավորապես կանխում են ախտանիշների առաջացումը: Տարիների ընթացքում օրգանիզմը ինքնուրույն կարգավորվում է, կամ հակառակը՝ ալերգիան բարդանում է և այլ հիվանդության վերածվում:

Ալերգոլոգը խորհուրդ է տալիս ախտանիշների առկայության դեպքում դիմել բժշկի և նրա կողմից նշանակված հաբերը ընդունել, ինչը հնարավորություն կտա որոշ ժամանակով  ազատվել ախտանիշներից և հանգիստ դուրս գալ տնից:

Սնունդը եւսեզոնային ալերգիան

Բժշկի խոսքով, սնունդը որևէ կերպ չի կարող ազդել ալերգիայի սրման վրա, սակայն նա ամեն դեպքում, խորհուրդ է տալիս խուսափել այն պտուղների օգտագործումից, որոնց ծաղկափոշին ալերգիայի առաջացման պատճառն է:

«Եթե մարդն ունի այդ ծաղկափոշու պատճառով առաջացող սեզոնային ալերգիա, ապա այդ և դրա նման այլ պտուղները ուտելու դեպքում, բերանի շրջանում մարդիկ ունենում են տարօրինակ զգացողություններ, ծակծկոցներ, կարող է նաև այտուց առաջանալ: Սա սեզոնային ալերգիան սննդի հետ կապող միակ օղակն է: Այսինքն ինչ-որ սնունդից հրաժարվելը չի կարող կանխարգելել սեզոնային ալերգիայի առաջացումը, միայն կարող է օգնել խուսափել այլ խնդիրներից»,-ասում է ալերգոլոգը:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է