• Latest news

Գիտնականներն անվանել են հացահատիկները, որոնք ստիպում են նիհարել գրեթե այնպես, ինչպես Ozempic-ը

25 հուլիսի, 2024  10:17

Արկանզասի համալսարանի ամերիկացի գիտնականներն ուսումնասիրել են բնական մանրաթելերի տարբեր տեսակներ, որոնք սննդակարգում ներառելը նպաստում է քաշի կորստին և օրգանիզմում շաքարի առողջ մակարդակին։ Հետազոտությունը հրապարակվել է Journal of Nutrition (JON) գիտական ​​հրապարակման մեջ:

Թիմն ուսումնասիրել է սննդային մանրաթելերի տարբերակները, ինչպիսիք են ցորենի դեքստրինը, պեկտինը, դիմացկուն օսլան, բետա-գլյուկանները և ցելյուլոզը, որոնք առկա են բուսական մթերքներում:

Հետազոտողները լաբորատոր մկներին կերակրել են տարբեր տեսակի բջջանյութ պարունակող սնունդ՝ հետևելով նրանց մարմնի քաշին, ճարպի պարունակությանը, արյան շաքարի մակարդակին և աղիքային բակտերիաներին:

Փորձերը ցույց են տվել, որ վարսակի և գարու բետա-գլյուկանները մանրաթելերի միակ տեսակն էին, որն ավելացնում էր օգտակար Ilebacterium բակտերիաների քանակը մարսողական համակարգում, ինչը հանգեցրել է մարմնի էներգիայի ծախսերի ավելացման և քաշի կորստի:

Բետա-գլյուկանային դիետայի կրծողների մոտ նույնպես աճել է աղիքային բուտիրատի կոնցենտրացիաները: Բուտիրատն ազատում է գլյուկագոնի նման պեպտիդ-1 (GLP-1), բնական սպիտակուց, որն իր գործողությամբ նման է Ozempic-ին և այլ սեմագլուտիդային դեղամիջոցներին, որը խթանում է ինսուլինի արտադրությունը:

«Դիետիկ մանրաթելերի օգտագործման առավելությունների մի մասը GLP-1-ի և աղիքային այլ պեպտիդների ազատումն է, որոնք կարգավորում են ախորժակը և մարմնի քաշը», - բացատրել են հետազոտողները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է