• Latest news

Դեղամիջոց քաղցկեղի դեմ՝ ձեր ճաշի սեղանին

21 նոյեմբերի, 2013  13:25

Ծաղկակաղամբի եւ այլ բանջարեղենի պատրաստման եղանակը կարող է ազդեցություն ունենալ քաղցկեղային հիվանդությունների դեմ պայքարի դրանց պոտենցիալ ունակության վրա: Այս մասին ասվում է նոր հետազոտության մեջ:

Ծաղկակաղամբը եւ այլ խաչածաղկավոր բանջարեղենները սուլֆորաֆանի՝ օրգանական միացության, լավ աղբյուր են, որի հակաքաղցկեղային ունակությունը ստուգվել է լաբորատորիաներում:

Սակայն, ծաղկակաղամբում սուլֆորաֆանի առաջացման համար միրոզինազի ֆերմենտ է անհրաժեշտ: Միրոզինազի ոչնչացման դեպքում սուլֆորաֆան չի կարող առաջանալ:

Հետազոտողները համեմատել են միկրոալիքային վառարանում պատրաստած եւ շոգեխաշած ծաղկակաղամբը, եւ պարզել, որ շոգեխաշած ծաղկակաղամբն ավելի լավ է պահպանվում միրոզինազի ֆերմենտը: Միկրոալիքային վառարանում մեկ րոպեն բավական է, որ ոչնչանա ֆերմենտների մեծ մասը, կարծում է Իլինոյսի համալսարանի գիտնական Էլիզաբեթ Ջեֆրին, հաղորդում է Newsmax Health-ը:

Ջեֆրին պնդում է, որ եթե նույնիսկ դուք կերել եք լավ եփած ծաղկակաղամբ, միեւնույն է, կարելի է ստանալ սուլֆորաֆան, եթե ձեր սննդակարգում ավելացնեք միրոզինազ պարունակող թարմ մթերքներ, ինչպիսիք են մանանեխը, ամսական բողկ, ռուկոլա, վասաբի եւ այլ խաչածաղկաավոր հում բանջարեղեն, ասենք կաղամբ:

Նախկին հետազոտությունները ցույց են տվել որ.

սխտորը մանրացնելուց հետո պետք է սպասել 10-15 րոպե՝ նախքան այն կենթարկեք ջերմամշակման: Դա թույլ կտա սխտորում առկա ոչ ակտիվ միացություններին դառնալ ակտիվ պաշտպանական ֆիտոքիմիկալիումը, որը կոչվում է ալիցին:

Լոլիկի եւ այլ մթերքների պատրաստումը, որոնք պարունակում են լիկոպին, թույլ են տալիս մեր օրգանիզմին ավելի հեշտ կլանել օգտակար ֆիտոքիմիկալիումները:

Երկարատեւ եռացնելու հետեւանքով բանջարեղենը կորցնում է ջրոմ լուծվող այնպիսի վիտամիններ, ինչպիսին է վիտամին C-ն, ֆոլիաթթուն եւ նիացինը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է