• Latest news

Հայերը միկրոտարրերի պակաս չէին ունենա, եթե ավանդական սնունդը գերադասեին ֆասթ-ֆուդին. ԱՄՆ-ից մասնագետ

30 մայիսի, 2016  14:07

Հայ ավանդական սնունդը շատ օգտակար եւ սննդարար է, եւ եթե բոլոր հայերը տոլմա, թաբուլե, պանիր, մածուն եւ այլ ուտեստներ ուտեին ֆասթ-ֆուդի եւ քաղցրեղենի փոխարեն, միկրոտարրերի պակասի խնդիր ընդհանրապես գոյություն չէր ունենա: Բայց մշտական զբաղվածության պատճառով հայերը գնալով ավելի եւ ավելի հաճախակի են պիցցա, նրբերշիկ եւ այլ մթերքներ ուտում, որոնք գործնականում չեն պարունակում օրգանիզմի համար անհրաժեշտ վիտամիններ եւ հանքանյութեր: Արդյունքում ավելի ու ավելի այժմեական է դառնում սննդարար նյութերի պակասի խնդիրը, հատկապես` երեխաների մոտ, որոնց աճը եւ զարգացումը դրանից սկսում են դանդաղել: Այդ մասին NEWS.am Medicine-ի թղթակցի հետ զրույցում նշել է Կոլումբիայի համալսարանի Սննդի ինստիտուտի (ԱՄՆ) դասախոս Կիմ Հեքիմյանը:

Նրա խոսքով, սննդում միկրոտարրերի պակասի խնդիրն այսօր այժմեական է բոլոր երկրներում: ԱՄՆ-ում, որտեղ ապրում եւ աշխատում է Կիմ Հեքիմյանը, մարդիկ հեռացել են նորմալ, առողջ սննդակարգից եւ արդեն 30 տարի հիմնականում ֆասթ-ֆուդով են սնվում: 

«Մենք չենք ուզում, որ Հայաստանը նույն սխալը թույլ տա: Հենց այսօր սկսեք առաջ մղել ձեր ավանդական սնունդը, որը շատ առողջ է եւ օգտակար եւ սահմանափակեք «գլոբալիզացված» սննդի, ֆասթ-ֆուդի պարունակությունը սննդակարգում: Այդ դեպքում չեք բախվի ճարպակալման եւ օրգանիզմում վիտամինների եւ հանքանյութերի պակասի խնդրին, որին մենք բախվել ենք ԱՄՆ-ում», - նշել է Կիմ Հեքիմյանը:

Հայ օգնության ոնդի, Կոլումբիայի համալսարանի Սննդի ինստիտուտի  (ԱՄՆ) եւ Հայաստանում Ամերիկյան համալսարանի Հանրային առողջության ֆակուլտետի կազմակերպած «Այսօրվա սնունդը կարեւոր է վաղը» համաժողովի շրջանակում ժամանակակից մարդու սննդի եւ միկրոտարրերի պակասի խնդիրները քննարկելու համար այսօր Երեւանում հավաքվել են մանկաբույժներ, կենսաբաններ, էնդոկրինոլոգներ եւ սննդի մասնագետներ ԱՄՆ-ից, ինչպես նաեւ հայ առաջատար մասնագետները: 

Համաժողովի շրջանակում, ինչպես նշել է Կիմ Հիքիմյանը, մասնագետները նախատեսել են քննարկել ժամանակակից մարդու սննդում միկրոսննդանյութերի պակասի խնդիրների լուծման տարբեր մոտեցումները, ինչպես օրինակ` սննդակարգի բարելավումը, սննդանյութերին սինթետիկ միկրոտարրերի ավելացումը եւ այլն:  Թե լուծման հնարավոր ուղիներից որն ավելի արդյունավետ կլինի, առայժմ դժվար է ասել, որովհետեւ, օրինակ, Հայաստանի դեպքում քիչ են հավաստի հետազոտություններն ու տվյալներն այն մասին, թե ճշգրիտ ինչպես է սնվում մարդկանց մեծամասնությունը եւ թե նրանք ինչ խնդիրներ ունեն:  

Իհարկե ամենից ավելի լավ է վիտամիններ եւ հանքանյութեր ստանալ իսկական սննդից, ոչ թե հաբերից, նշել է մասնագետը: Բայց եթե ինչ-որ պատճառով դա անհնար է, պետք է օրգանիզմն անհրաժեշտ նյութերով ապահովելու այլ տարբերակներ փնտրել: 

Հայ օգնության հիմնադրամից Համբարձում Սիմոնյանն իր հերթին նշել է, որ սխալ սննդի եւ միկրոտարրերի պակասի խնդիրը սովորաբար կապված է եւ սննդի որակի, եւ մարդկանց սննդային սովորույթների եւ ճիշտ սննդի մասին նրանց գիտելիքների պակասի հետ: Հայաստանում այդ խնդրի պատճառները եւս մի քանիսն են. դրանք եւ սոցիալական խնդիրներ են, որոնց հետեւանքով անապահով ընտանիքները չեն կարողանում լավ մթերքներ գնել, եւ ճիշտ սննդի մասին գիտելիքների պակասն է: Այդ կապակցությամբ Հայ օգնության հիմնադրամը մի շարք ծրագրեր է իրականացնում, որոնցից որոշներն ուղղված են գիտելիքների տարածմանն այն մասին, թե ինչպես պետք է սնվեն երեխաները, որպեսզի աճի եւ զարգացման խնդիրներ չունենան:   

Հիշեցնենք, որ «Այսօրվա սնունդը կարեւոր է վաղը» համաժողովի ծրագիրը հաստատվել է Հայաստանի Առողջապահության նախարարության կողմից, մասնակիցները շարունակական մասնագիտական զարգացման (ՇՄԶ) 10 կրեդիտ  կստանան եւ հավաստագրեր:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է