• Latest news

Եթե շատ եք ուզում պաղպաղակ ուտել, պատրաստեք այն տան պայմաններում. դիետոլոգ

24 հուլիսի, 2015  11:39

Պաղպաղակը իր բաղադրությամբ խառը սննդամթերք է: Այսինքն՝ այն առաջին հերթին պարունակում է կաթ (եթե դա կաթ է, այլ ոչ՝ կաթի փոշի), որը շատ օգտակար է (ինչը չի կարելի ասել փոշու մասին): Ինչպես պնդում է դիետոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանը, պաղպաղակի բաղադրության մասին տեղեկությունները պետք է լինեն փաթեթավորման վրա, սակայն, հետեւում են արդյոք Հայաստանում այդ պահանջին եւ ինչքանով է փաթեթավորման վրա նշված բաղադրությունը համապատասխանում իրականությանը, նա ստույգ ասել չի կարող:

Պաղպաղակի բաղադրության մեջ են մտնում նաեւ ճարպերը։ Լավագույն դեպքում, եթե պաղպաղակը պատրաստված է կաթից, դա բնական ծագման ճարպեր են, իսկ եթե պաղպաղակը փոշի, այլ ոչ թե կաթ է պարունակում՝ բուսական կամ ինչը ամենավատ տարբերակն է՝ տրանսճարպեր են: Այս տեղեկությունները եւս պետք է արտացոլված լինեն փաթեթավորման վրա, քանի որ տրանսճարպերը քաղցկեղածին են համարվում:

Պաղպաղակի մյուս բաղադրիչը շաքարն է: Այն կարող է շատ կամ քիչ լինել: Եթե պաղպաղակի 100 գրամի մեջ 6-7 գրամ շաքար է պարունակվում, դա նորմայի սահմաններում է, սակայն հիմնականում պաղպաղակներում 100 գրամի դիմաց պարունակվում է 12-18 գրամ շաքար։ «Այսինքն՝ եթե մենք ցանկանանք պաղպաղակը դասել սննդամթերքի որեւէ առանձին խմբի, մենք պետք է համարենք այն «շաքար պարունակող»: Ընդ որում՝ այն դասվում է թաքնված շաքար պարունակող մթերքների շարքին, քանի որ, պաղպաղակ ուտելով, ոչ մեկ չի մտածում, որ շաքար է օգտագործում: Մարդն ամեն օր պետք է ուտի շաքար պարունակող մթերքի ընդամենը մեկ չափաբաժին՝ լինի դա թխվածք, մուրաբա, դոնդող, հյութ եւ այլն, սակայն մարդիկ հակված են այս ամենն իրար հետ օգտագործելու, այն էլ՝ շատ», - նշեց դիետոլոգը:

Պաղպաղակի եւս մեկ բաղադրիչ են հավելումները: Լավագույն դեպքում դրանք բնական մրգային հավելումեր են, վատագույն դեպքում՝ արհեստական արոմատիզատորներ, կոնսերվանտներ եւ այլն:

Այս ամենը օրգանիզմի աշխատանքը վատթարացնող կոմպոնենտներ են, ուստի, դիետոլոգի խոսքով, ինչքան էլ դա տարօրինակ հնչի, պաղպաղակը խորհուրդ է տրվում պատրաստել տանը՝ սեփական ձեռքով՝ օգտագործելով բնական կաթ ու այլ բնական բաղադրիչներ: Ծայրահեղ դեպքում կարելի է գնել գործարանային արտադրության պաղպաղակ՝ ուսումնասիրելով նախապես բաղադրությունը եւ պիտանելիության ժամկետը, սակայն ոչ  մի դեպքում չի կարելի ուտել «լցնովի» պաղպաղակ:

Ամփոփելով պաղպաղակի բոլոր դրական ու բացասական կողմերը, Վարդանուշ Պետրոսյանը խորհուրդ չի տալիս ուտել այն, համենայն դեպս,  ուտել հաճախ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է