Հղի կանայք, որոնց սննդակարգը ճարպոտ սննդի բարձր քանակություն է ներառում, վտանգում են իրենց դեռեւս չծնված երեխայի առողջությունը, պնդում են Ամերիկայի Միացյալ Նահանգների գիտնականները: Նրանք համապատասխան հետազոտություն են անցկացրել եւ պարզել են, որ այն երեխաները, ում մայրերն աչքի չեն ընկել սննդային ժուժկալությամբ, աղիքային միկրոբիոմի վտանգավոր առանձնահատկություններ են ունենում:
Բեյլորի Բժշկական քոլեջի աշխատակիցները հետազոտել են հարյուր հիսուն նորածին երեխայի կենսաբանական նյութը, ինչպես նաեւ 75 երեխայի, որոնց տարիքը 4-6 շաբաթ է կազմել:
Բոլոր դեպքերում այն երեխաների աղիներում, որոնց մայրերի սննդակարգում ճարպի բարձր պարունակություն է եղել, ի հայտ են բերվել Bacteroides վտանգավոր միկրոօրգանիզմներ, որոնք, ածխաջրերն օգտագործելով, նորածնին զրկում են ճիշտ աճի համար անհրաժեշտ նյութերից:
«Սննդակարգը, հատկապես երբ խոսում ենք հղի կանանց մասին, կենսական կարեւորություն ունի, այդ պատճառով օգտագործման համար մթերքների ընտրությանն անհրաժեշտ է առավելագույնս մանրազնին վերաբերվել` խուսափելով, մասնավորապես, ավելորդ ճարպոտ սննդից: Ճարպի փոխարեն, հղիները պետք է կենտրոնանան այնպիսի մթերքների վրա, որոնցում շատ երկաթ եւ ֆոլաթթու կա», — ասում են հետազոտության հեղինակները:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր