• Latest news

Գոյություն չունի «առողջ» կամ «վնասակար» սնունդ. իսրայելցի գիտնական

24 փետրվարի, 2017  13:01

Համընդհանուր իմաստով «առողջ» կամ «վնասակար» սնունդ գոյություն չունի՝ յուրաքանչյուր մարդու օրգանիզմը սնունդին յուրատեսակ է արձագանքում, ուստի այն, ինչը մի մարդու համար օգտակար է, կարող է մյուսի համար վնասակար լինել: Նման տեսակետ է հայտնել գաստրոէնտերոլոգիայի եւ իմունաբանության համաշխարհային առաջատար մասնագետ Էրան Էլինավը:

Էրան Էլինավը ղեկավարում է The ElinavLab-ը՝ Իսրայելի Վեյցմանի գիտահետազոտական ինստիտուտի իմունաբանության բաժանմունքին կից հետազոտական լաբորատորին, որը զբաղվում է բնածին իմունիտետի ու աղիքային միկրոֆլորայի միջեւ կապերի եւ առողջության վրա դրանց ազդեցության հետազոտությամբ: Էլինավը եւ նրա գործընկերները հետազոտություն են իրականացրել՝ նվիրված թթու խմորիչով տանը թխված «օգտակար» հացին եւ հացի գործարանում թխված ստանդարտ սպիտակ հացին մարդու օրգանիզմի արձագանքի համեմատությանը:

Հետազոտությանը 40 մարդ է մասնակցել, որոնց պատահականության սկզբունքով 2 խմբի են բաժանել: Մի խումբը մի քանի շաբաթ «տնային» հաց է ստացել, մյուսը՝ սովորական: Այս ամբողջ ընթացքում յուրաքանչյուր 5 րոպեն մեկ մասնակիցների արյան մեջ շաքարի մակարդակի դիտարկում է կատարվել: Արդյունքում պարզվել է, որ ստացած հացի տեսակի հանդեպ յուրաքանչյուր մասնակցի արձագանքը խիստ անհատական է՝ ինչ-որ մեկը գիրացել է՝ ստանալով տանը թխված հաց, ինչ-որ մեկը նիհարել է գործարանային «վնասակար» հացից:

«Համարվում է, որ մի հացը ավելի օգտակար է մյուսից: Բայց ինչպես այլ սնունդի դեպքում, մեր արձագանքը հացին զուտ անհատական է: Նման անհատականացված արձագանք ենք դիտարկել սնունդի բացարձակապես բոլոր տեսակների նկատմամբ: Բոլորի համար «լավ» կամ «վատ» սնունդ, այսպես կոչված՝ «սուպերսնունդ», պարզապես գոյություն չունի»,- նշել է Էլինավը՝ Բոստոնում փետրվարի 16-ից 20-ն անցկացված Գիտական առաջընթացի ամերիկյան ասոցիացիայի ամենամյա համաժողովում իր հետազոտության արդյունքները ներկայացնելիս:

Հետազոտության արդյունքները հաստատում են այն տեսությունը, որ սնունդի նկատմամբ անհատական արձագանքման եզակիությունը հիմնականում կախված է աղիների միկրոֆլորայից, նշել է Էլինավը: Կատարյալ դեպքում յուրաքանչյուր մարդ պետք է «դիզայներական սննդակարգ» ունենա՝ հիմնված այն բակտերիաների կազմի վրա, որոնք բնակվում են նրա աղեստամոքսային համակարգում: Միայն այսպիսի սննդակարգը կօգնի արյան մեջ շաքարի մակարդակը կարգավորել, օգնել ավելորդ քաշից ազատվել եւ առողջությունը պահպանել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է