• Latest news

Աղի կերակուրն ԱՄՆ-ում շաքարախտի եւ կաթվածի հետեւանքով մահվան պատճառ է դառնում. հետազոտություն

8 մարտի, 2017  21:38

Սննդային սովորությունները կարող են մարդու առողջության համար էական բարդություններ ստեղծել: Ամերիկյան Մասաչուսեթսի նահանգի Թաֆթսի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ չհավասարակշռված սննդակարգը, հենվելով աղի արագ սննդի վրա, ԱՄՆ-ում կաթվածի, 2-րդ տիպի դիաբետի եւ անոթների ու սրտի հիվանդությունների հետեւանքով մահվան դեպքերի կեսի պատճառն է:

Մասնագետներն իրենց հետազոտության մեջ օգտագործել են Առողջապահության եւ դիետոլոգիայի ազգային կենտրոնի տվյալները, որոնք գնահատել են հետազոտությունների եւ կլինիկական փորձերի ժամանակ սնունդի եւ հիվանդությունների փոխկապվածությունը: Դրանից հետո գնահատվել է Առողջապահության վիճակագրության ազգային կենտրոնի՝ կոնկրետ հիվանդություների հետեւանքով ազգային մահացության ցուցանիշը:

Այսպես՝ 2012 թվականին ԱՄՆ-ում մեծահասակների շրջանում գրանցվել է ավելի քան 702 հազար կարդիոմետաբոլիկ մահվան դեպք: Դրանից մոտ 45 տոկոսը՝ մահվան 318 հազար դեպք կապված էին վատ սնունդի հետ: Ըստ որում՝ այս պատճառով ավելի մեծ թվով տղամարդիկ են մահացել, քան կանայք: Գիտնականների տեղեկություններով՝ ոչ օպտիմալ սննդակարգի հետեւանքով կարդիոմետաբոլիկ մահերն ավելի հավանական են եղել 25-ից ինչեւ 54 տարեկան մարդկանց շրջանում, քան 55 եւ ավելի մեծ տարիքի մարդկանց: Դրա հետ մեկտեղ, ԱՄՆ-ի Առողջապահության եւ սոցիալական ծառայության նախարարության գործակալությունը (FDA) տասնյակ կարգի մթերքներում, թխածից մինչեւ ապուրներ, կերակրի աղի քանակի նոր նվազեցման նախագիծ է հրապարակել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է