• Latest news

Ամանորյա տոներին ի՞նչ քաղցրեղեն արժի պատրաստել

27 դեկտեմբերի, 2017  18:20

Հայաստանում ացյալում ընդունված չէր ամանորյա ճաշատեսակներից հետո տորթ եւ կրեմով կարկանդակներ ուտել. մարդիկ նախընտրում էին դրանց փոխարեն ուտել ավելի թեթեւ եւ օգտակար աղանդեր, պնդում է հայտնի խոհարար, «Հայկական խոհարարական ավանդույթների զարգացում եւ պահպանում» հասարակական կազմակերպության ղեկավար Սեդրակ Մամուլյանը:

Նա աղանդերի պարզ բաղադրատոմս ներկայացրեց, որը Հայաստանում պատրաստել են անցյալում: Դրա համար ընդամնեը 3 բաղադրիչ է անհրաժեշտ՝ գետնընկույզ, մեղր եւ բողկ:

Բողկը պետք է մաքրել, մանր կտրատել եւ առանց յուղի մաքուր տապակում տապակել, որից հետո մի փոքր մեղր ավելացնել եւ սպասել մինչեւ պարունակությունը կարամելի կնմանվի: Այնուհետեւ անհրաժեշտ է ավելացնել առանց յուղի տապակած գետընկույզը՝ նույն քանակությամբ, ինչ բողկը: Շարունակել միասին տապակել, դարձյալ մի փոքր մեղր ավելացնել, որ ստացվի մածուցիկ, կպչուն զանգված՝ փափուկ կարամելի նման:

Մամուլյանի խոսքով՝ սա հոյակապ աղանդեր է, որը մարսողությունը ոչ միայն չի վատացնում, այլ նույնիսկ լավացնում է:

Հնում որպես աղանդեր ընդունված էր խնձոր կամ սերկեւիլ տապակել՝ տարբեր ընկույզներով լցոնված: Խոհարարի խոսքով՝ սա նույնպես հոյակապ աղանդեր է, որն արժի պատրաստել նաեւ հիմա. այն քիչ քանակությամբ կալորիաներ է պարունակում, հեշտ է յուրացվում, դրանից բացի՝ միրգը եւ ընկույզը առողջությանն օգտակար են:

Իսկ եթե աղանդեր պատրաստելու ժամանակ չկա, ապա քաղցրեղենը կարելի է փոխարինել սովորական չրերով, որոնք, մասնագետի խոսքով, Հայաստանում մշտապես մեծ տարածում են ունեցել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է