• Latest news

Դաշտանի ժամանակ ավելի լավ է սուրճի օգտագործումը սահմանափակել՝ ինչո՞ւ

2 փետրվարի, 2018  13:11

Մեծ քանակությամբ սուրճի օգտագործումը գլխավոր սխալներից մեկն է, որը կանայք կատարում են դաշտանի ժամանակ, պնդում է Well Woman Clinic-ի գինեկոլոգ Նուպուր Գուպտան: Նրա խոսքով՝ սուրճը չի օգնի ո՛չ սթրեսի, ո՛չ հիվանդագին զգացողությունների դեմ պայքարին:

Դաշտանը շատ հաճախ ուղեկցվում է փորի շրջանում ցավերով, ինչպես նաեւ գլխացավով: Առաջին դեպքում ցավի պատճառը մկանների կծկումներն են, ուստի ջերմակի եւ տաք ջրի օգտագործումը, եթե հակացուցումներ չկան, կօգնի իրավիճակի հաղթահարմանը: Իսկ կտրուկ հորմոնալ փոփոխությունները կարող են ուժեղ գլխացավեր առաջացնել:

Գինեկոլոգն ընդգծում է, որ դաշտանի ժամանակ սուրճի օգտագործումը կարող է ջազրկում առաջացնել, քանի որ սուրճի մեջ կոֆին է պարունակվում, որը հայտնի դիուրետիկ է: Այն ոչ միայն միզարտադրությունն է մեծացնում, այլ նաեւ սաստկացնում է սպազմները, որոնք ջրազրկում են առաջացնում: Ջրազրկումն իր հերթին նույնպես կարող է գլխացավի պատճառ լինել:

Ավելին՝ դաշտանի ժամանակ կոֆեինը բացասաբար է ազդում հորմոնալ համակարգի վրա, նեղացնում է արյունատար անոթները՝ մեծացնելով անհանգստության մակարդակը, կորտիզոլի ցուցանիշները, եւ այս ամենը եւս բացասաբար է անդրադառնում կնոջ ինքնազգացողության վրա:

Գինեկոլոգի խոսքով՝ եթե կինն իր կյանքն առանց սուրճի չի պատկերացնում, դաշտանի ժամանակ կարելի է սահմանափակվել 1-2 գավաթով, ոչ ավելի: Ավելի լավ է սուրճը փոխարինել կանաչ թեյով, որը դաշտանի ժամանակ փորացավը մեղմացնում է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է