• Latest news

Ֆերմաներում աճեցված միսը կարող է անխոցելի սուպերբակտերիաների աղբյուր դառնալ. գիտնականներ

15 օգոստոսի, 2018  10:41

Ֆերմաներում հակաբիոտիկների օգտագործմամբ աճեցված միսը կարող է անխոցելի սուպերբակտերիաների աղբյուր դառնալ: Այս մասին ասված է Scientific Reports ամսագրում հրապարակված հետազոտությունում:

Գիտնականները մտավախություն ունեն, որ հակաբիոտիկների օգտագործման պատճառով բացիլները, որոնք ունակ են էնտերոտոքսիններ արտադրել, այդ ունակությունը «կփոխանցեն» ավելի վտանգավոր մանրէների: Սուպերբակտերիաները մանրէներ են, որոնք կայուն են որոշակի հակաբիոտիկնենրի ազդեցության նկատմամբ: Ֆերմաներում հակաբիոտիկներն ակտիվորեն օգտագործում են՝ մսատու կենդանիների աճի տեմպերն արագացնելու համար:

Հետազոտության շրջանակում գիտնականները Կահիրեի շուկայում 250 կտոր տավարի եւ հավի միս են գնել՝ տեղական եւ արտասահմանյան արտադրության: Լաբորատոր հետազոտությունները ցույց են տվել, որ դրանց մեկ երրորդը Bacillus cereus տեսակի մանրէի ակտիվ բջիջներ են պարունակել: Մասնագետների խոսքով՝ այն աղեստամոքսային տրակտի տարատեսակ ինֆեկցիաների հարուցիչ է:

Այլ մանրէներ նույնպես հայտնաբերվել են, որոնք ունակ են մարդու համար վտանգավոր տոքսիններ արտադրել: Դրանց կեսից ավելին հիվանդանոցներում եւ ֆերմաներում օգտագործվող պենիցիլինի եւ այլ հակաբիոտիկների հանդեպ կայուն են եղել:

Գիտնականները մտավախություն ունեն, որ եթե ֆերմաներում շարունակեն մեծ քանակությամբ հակաբիոտիկներ օգտագործել, առաջիկա տարիներին մանրէների ավելի վտանգավոր տարբերակներ ի հայտ կգան:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է