• Latest news

Յուղոտ պանիրը նվազեցնում է «վնասակար» խոլեստերինի ցուցանիշները. հետազոտություն

5 սեպտեմբերի, 2018  23:38

Յուղոտ պանիրն ամենեւին այնքան վտանգավոր չէ, որքան կարող է թվալ ոմանց. ոչ յուղազերծ պանրի պարբերական օգտագործումը նվազեցնում է արյան մեջ «վնասակար» խոլեստերինի մակարդակը: Այս մասին հայտնում են Դուբլինի համալսարանական քոլեջի գիտնականները:

Ինչպես ցույց է տվել նրանց հետազոտությունը, 6 շաբաթ ամեն օր 120 գրամ յուղոտ պանրի օգտագործումը թույլ է տվել զգալիորեն բարելավել խոսլեստերինային պրոֆիլը՝ ի տարբերություն յուղայնության փոքր պարունակությամբ պանրի օգտագործման: Այս հայտարարությունը հակասում է այն դրույթին, որ յուղոտ պանիրն իր բաղադրության  մեջ հագեցած ճարպերի մեծ պարունակության պատճառով բերում է անոթների խցանման:

Ուշագրավ է, որ յուղոտ պանիրը «վնասակար խոլեստերինի» մակարդակն ավելի շատ է նվազեցնում, քան այլ կաթնամթերքները, յուրահատուկ կառուցվածքի, ինչպես նաեւ կալցիումի եւ կազեինի առկայության շնորհիվ, որը տվյալ մթերքի հիմքն է կազմում:

Գիտնականների խոսքով՝ պանրի մեջ ճարպաթթվի յուրաքանչյուր կաթիլի շուրջ թաղանթ կա: Հավանաբար, սա ինչ-որ կերպ ներգործում է խոլեստերինի մակարդակի վրա: Ընդհանուր առմամբ յուղոտ կաթնամթերքի գործածումը 42 տոկոսով նվազեցնում է կաթվածի հետեւանքով մահացության հավանականությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է