• Latest news

Ո՞ր դեպքերում կարող է կարմիր մսի նկատմամբ ալերգիա զարգանալ

28 փետրվարի, 2019  20:28

Տիզի խայթոցից հետո կարմիր մսի նկատմամբ ալերգիայի զարգացման հավանականությունը շատ ավելի է, քան նախկինում կարծում էին: Կարոլինայի համալսարանից մասնագետները պնդում են, որ նախկինում տարածված էր այն կարծիքը, թե մարդու մոտ կարմիր մսի նկատմամբ ալերգիան զարգանում է, եթե տիզը խայթելուց կարճ ժամանակ առաջ «սնվել» է կենդանու արյամբ:

Տիզը «կառչում» է կենդանու ալֆա-gal շաքարային մոլեկուլին, որը մարդու մոտ մեծ զգայունություն է առաջացնում շաքարի եւ հազվագյուտ ալերգիայի զարգացման նկատմամբ, քանի որ կարմիր մսի մեջ ալֆա-gal կա:

Հիմա պարզվել է, որ ամենեւին պարտադիր չէ տիզը խայթի կենդանուն, որպեսզի մարդը տուժի: Վերջին հետազոտության շրջանակում գիտնականները վերցրել են մարդկային արյունը եւ ավելացրել ալֆա-gal-ի հանդեպ ալերգիայով եւ ալերգիա չունեցող դոնորների պլազմա: Այնուհետեւ ավելացրել են նաեւ տիզերի մի քանի տեսակների թուքը, որոնցից մի քանիսը սնվել էին ալֆա-gal պարունակող արյամբ:

Պարզվել է, որ ամենաուժեղ ռեակցիան առաջացրել է Amblyomma americanum տիզի թուքը (40 անգան ավելի ուժեղ, քան սովորաբար): Ի դեպ, ռեակցիա է դիտվել նաեւ Սեւաոտ տիզի թքով նմուշում: Ընդհանուր առմամբ, ռեակցիան դիտվել է երկու դեպքում էլ՝ անկախ այն հանգամանքից, թե տիզը որքան ժամանակ առաջ է սնվել ալֆա-gal-ով արյամբ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է