• Latest news

Հունական ընկույզն ամենադիետիկն է

25 սեպտեմբերի, 2019  11:50

Օրական հունական ընկույզի ընդամենը 14 գրամի գործածումը թույլ է տալիս ավելի քիչ քաշ հավաքել: Այսպիսի եզրակացություն են կատարել ամերիկացի գիտնականները՝ համեմատելով մոտ 150 հազար հայրենակիցների սննդակարգի մասին տվյալները, հայտնում է BMJ Nutrition, Prevention & Health-ը:

Խնդիրն այն է, որ մարդիկ տարիքին զուգահեռ ավելորդ քաշ են հավաքում, ինչը մտահոգում է ոչ միայն ամերիկացիներին, այլեւ մարդկանց ամբողջ աշխարհում: Ամերիկացի գիտնականները որոշել են պարզել, թե տարբեր տեսակի ընկույզների (նաեւ գետընկույզի, չնայած այն դասվում է լոբազգիների ընտանիքին) գործածումն ինչպես է ազդում ավելորդ քաշ հավաքելու արագության վրա:

Սնունդի հարցերով մասնագետներն այս նպատակով օգտվել են ամերիկացիների սննդակարգի վերաբերյալ 3 մեծ հետազոտությունների տվյալներից, որոնք անցկացվել են 1986-2011 թվականներին: Դրանց ընդհանուր մասնակցել է մոտ 145 հազար մարդ, որոնց մեծ մասը կանայք էին (մոտ 117 հազար): Մասնագետները վերլուծել են, թե ինչպես է փոփոխվել բոլոր մասնակիցների քաշը, ինչպես նաեւ այն, թե նրանց սննդակարգերում ինչ քանակությամբ են պարունակվել տարբեր ընկույզները (մասնավորապես՝ հունական ընկույզը, պնդուկը, հնդկական ընկույզը, գետնընկույզը եւ այլն) եւ կոնկրետ ինչ ընկույզ է պարունակվել: Գիտնականները գնահատել են նաեւ փորձարկվողների ֆիզիկական ակտիվությունը:

Պարզվել է, որ ամերիկացիները 1991-2011 թվականներին սկսել են ընկույզ ավելի շատ ուտել՝ տարբեր խմբերում օրական միջինը 2-ից 14 գրամ: Սա համընկնում էր այն փաստին, որ փորձի մասնակիցները սկսել են քաշ հավաքել ավելի դանդաղ: Ընկույզի առանձին տեսակների տվյալների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ ամենից ավելի դանդաղ են գիրացել այն մարդիկ, որոնք հունական ընկույզ են կերել: Իսկ ահա գետնընկույզի ձեթի սիրահարների հետ գործնականում ոչ մի փոփոխություն չի կատարվել՝ նրանք սրընթաց չեն նիհարել, բայց եւ չեն էլ սկսել արագորեն գիրանալ:

Հետազոտողների կարծիքով՝ մարդիկ կարող են ավելի դանդաղ գիրանալ այն պատճառով, որ ընկույզը բավականին պինդ սնունդ է: Այն ծամելու համար էներգիա շատ է ծախսվում, եւ պակաս օգտակար այլ մթերքների գործածման համար մարդն ավելի քիչ ուժ է ունենում: Դրանից բացի, ընկույզներում պարունակվող բջջանյութը ավելի երկար է մնում ստամոքսի մեջ, եւ մարդն ավելի երկար է կուշտ լինելու զգացում ունենում: Եվս մեկ պատճառ կարող է լինել այն, որ ընկույզի մանրաթելերը ստամոքսում ավելի լավ են կապվում ճարպերի հետ եւ այսպիսով դրանք ավելի շատ են օրգանիզմից դուրս բերվում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է