• Latest news

Սուրճը նվազեցնում է տարիքային կոգնիտիվ խախտումների զարգացման վտանգը․ հետազոտություն

3 դեկտեմբերի, 2019  09:50

Կոֆեինը դրական ազդեցություն է ունենում գլխուղեղի վրա՝ նվազեցնելով տարիքային կոգնիտիվ խախտումների զարգացման վտանգը, ինչպես պարզել են Բրազիլիայից, ԱՄՆ-ից, Ֆրանսիայից եւ Գերմանիայից գիտնականները։

Ինչպես գրում է «Ռոսիյսկայա գազետան», հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ադենոզինային А2А-ռեցեպտորը կարեւոր դեր է խաղում ծերացման գործընթացում, եւ այդ ռեցեպտորի ոչ նորմալ վիճակը, ինչպես պարզվել է, փորձարկվող կրծողների հիշողությոն հետ կապված խնդիրներ է առաջացրել։

Այս ռեցեպտորները, բացի ադենոզինից, արձագանքում են նաեւ կոֆեինին։ Պարզվել է, որ սուրճից միացումը արգելափակում է А2А-ռեցեպտորները եւ ուղեղը վերադարձնում է նորմալ աշխատանքի՝ դրանով իսկ թույլ տալով դանդաղեցնել ուղեղի ակտիվ ծերացումը։

Կոֆեինը նաեւ կանխում է լեղապարկում քարերի առաջացումը, նվազեցնում ֆիբրոզի եւ լյարդի ցիրոզի առաջացման վտանգը։ Բացի այդ, գիտնականների խոսքերով, սուրճի ամենօրյա օգտագործումը կրճատում է լյարդի քաղցկեղի վտանգը եւ բոլոր պատճառներով մահվան վտանգը։ Սակայն մասնագետներն ընդգծում են, որ պետք չէ սուրճի մեջ սերուցք եւ շաքար ավելացնել։

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է