• Latest news

Սուրճը նվազեցնում է տարիքային կոգնիտիվ խախտումների զարգացման վտանգը․ հետազոտություն

3 դեկտեմբերի, 2019  09:50

Կոֆեինը դրական ազդեցություն է ունենում գլխուղեղի վրա՝ նվազեցնելով տարիքային կոգնիտիվ խախտումների զարգացման վտանգը, ինչպես պարզել են Բրազիլիայից, ԱՄՆ-ից, Ֆրանսիայից եւ Գերմանիայից գիտնականները։

Ինչպես գրում է «Ռոսիյսկայա գազետան», հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ադենոզինային А2А-ռեցեպտորը կարեւոր դեր է խաղում ծերացման գործընթացում, եւ այդ ռեցեպտորի ոչ նորմալ վիճակը, ինչպես պարզվել է, փորձարկվող կրծողների հիշողությոն հետ կապված խնդիրներ է առաջացրել։

Այս ռեցեպտորները, բացի ադենոզինից, արձագանքում են նաեւ կոֆեինին։ Պարզվել է, որ սուրճից միացումը արգելափակում է А2А-ռեցեպտորները եւ ուղեղը վերադարձնում է նորմալ աշխատանքի՝ դրանով իսկ թույլ տալով դանդաղեցնել ուղեղի ակտիվ ծերացումը։

Կոֆեինը նաեւ կանխում է լեղապարկում քարերի առաջացումը, նվազեցնում ֆիբրոզի եւ լյարդի ցիրոզի առաջացման վտանգը։ Բացի այդ, գիտնականների խոսքերով, սուրճի ամենօրյա օգտագործումը կրճատում է լյարդի քաղցկեղի վտանգը եւ բոլոր պատճառներով մահվան վտանգը։ Սակայն մասնագետներն ընդգծում են, որ պետք չէ սուրճի մեջ սերուցք եւ շաքար ավելացնել։

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել