• Latest news

Կետոգենային սննդակարգը կարող է առաջացնել մրսածությանը նման ախտանիշներ. հետազոտություն

17 մարտի, 2020  13:16

Կետոգենային սննդակարգը կարող է առաջացնել մրսածությանը նման ախտանիշներ: Այս մասին նշված է Frontiers in Nutrition-ում հրապարակված նոր հետազոտության մեջ:

Կետոգենային սննդակարգը նվազագույն քանակությամբ ածխաջրերով, մեծ քանակությամբ ճարպերով եւ չափավոր քանակությամբ սպիտակուցներով սնվելն է: Այսպես սնվելը հայտնի է դարձել շուրջ 100 տարի առաջ. այդ ժամանակ այն առաջարկում էին էպիլեպսիայի բուժման համար: Ավելի ուշ այն տարածվել նիհարել ցանկացողների շրջանում, չնայած խոշորն հետազոտություններով չի հաստատվել նիհարելու համար դրա արդյունավետությունը:

Գիտնականները պարզել են, որ կետոգենային սննդակարգը կարող է առաջացնել մրսածության ախտանիշներ: Այսպիսի ախտանիշները հաճախ հայտնվել են կետոսննդակարգին հետեւելու առաջին շաբաթում եւ անցել են մոտ մեկ ամիս հետո: Այս երեւույթը ստացել է «կետո-գրիպ» անվանումը:

Գիտնականները վերլուծել են համացանցի 101 օգտատերերի «կետո-գրիպի» նկարագրությունը: Նրանք այս նկարագրություններից առանձնացրել են 54 ախտանիշ, որոնցից ամենատարածվածները նկարագրվել են որպես՝ «գրիպ», «գլխացավ», «թուլություն», «սրտխառնոց», «ուղեղի մշուշվածություն», «աղեստամոքսային դիսկոմֆորտ»:

Գիտնականներն առայժմ չեն կարողանում բացատրել կետոգենային սննդակարգի այսպիսի «կողմնակի էֆեկտների» բնույթը: Հնարավոր է, որ այստեղ կարող են դերակատարում ունենալ մարդու աղիներում բնակվող միկրոօրգանիզմները. սննդակարգի փոփոխության ազդեցությամբ դրանք փոխվում են, եւ սա իր հգետեւանքներն է թողնում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է