• Latest news

Որ մթերքներն են օգտակար ուղեղի համար

25 ապրիլի, 2020  13:56

Մարդիկ, որոնց սննդակարգը հիմնականում վերամշակված մսից, կարտոֆիլից, թխվածքաբլիթներից եւ խմորեղենից է բաղկացած, ավելի հաճախ են դեմենցի զգում, քան նրանք, ովքեր ավելի բազմազան սնունդ են ընդունում: Այս մասին նշվում է Բորդոյի համալսարանի գիտնականների նոր հետազոտության մեջ:

MedicalXpress-ի փոխանցմամբ` հետազոտությանը միջինում 78 տարեկան դեմենցիա ունեցող 209 մարդ է մասնակցել  եւ նույն տարիքի, սեռի եւ կրթության մակարդակի 418 մարդ, սակայն` առանց կոգնիտիվ խանգարումների: Բոլոր կամավորները հարցաթերթիկներ են լրացրել, որում հայտնել են, թե ինչ մթերքներ են օգտագործել տարվա ընթացքում եւ որքան հաճախ (ամսական մեկ անգամից մինու օրական 4 անգամ): 2-3 տարին մեկ նրանք բժշկական զննում են անցել:

Պարզվել է, որ դեմենցիա ունեցող մարդիկ հիմնականում վերամշակված մսով են սնվել, այդ թվում` երշիկեղենով, ապխտած մսով, պաշտետներով, ինչպես նաեւ օսլայով հարուստ մթերքներով: Նրանք նաեւ հաճախ ալկոհոլ եւ քաղցր նախուտեստներ են օգտագործել: Իսկ ահա դեմենցիա չունեցող մարդիկ միս հաճախ կերել են մրգերի, բանջարեղենի եւ ծովամթերքների հետ միասին:

Ավելի վաղ արված հետազոտությունները եւս ցույց են տվել, որ ավելի առողջ սննդակարգը` կանաչեղենով, բանջարեղենով, հատապտուղներով, ընկույզով, ամբողջական ձավարեղենով եւ ձկներով հարուստ, կարող է նվազեցնել դեմենցիայի զարգացման վտանգը մարդու մոտ:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է