• Latest news

Առողջ սնունդը նվազեցնում է շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը. հետազոտություն

28 հուլիսի, 2020  15:00

Սխալ սնվելը կարելի է համարել շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման ռիսկի գործոն, իսկ առողջ սննդակարգը, հակառակը, օգնում է նվազեցնել այս հիվանդության զարգացման հավանականությունը: Այս մասին նշված է հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է Nutrients նամսագրում:

Օգտագործելով 2005-2012 թվականներին Մոնռեալում (Կանադա) անցկացված հետազոտության տվյալները՝  Գիտական հետազոտությունների ազգային ինստիտուտի (INRS) պրոֆեսոր  Մարի-Էլիզ Փերենթի ղեկավարած հետազոտական խումբը ցուցադրել է սննդակարգի եւ շագանակագեղձի քաղցկեղի միջեւ կապը:

Մասնագետները դիտարկել են 2 դիետիկ ճյուղ. առողջ սնունդ՝ սննդակարգ արեւմտյան օրինակով ալկոհոլի ներառմամբ եւ քաղցրեղենով հարուստ արեւմտյան սննդակարգ:

Գիտնականները ուշադրություն են դարձրել նաեւ տարիքին, էթնիկ պատկանելությանը, կրթությանը, ընտանեկան պատմությանը եւ շագանակագեղձի քաղցկեղի վերջին սքրինինգի օրվան: Արդյունքում հաջողվել է կապ հայտնաբերել առողջ սննդակարգի եւ շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման ավելի ցածր հավանականության միջեւ: Եվ հակառակը՝ քաղցրեղենով արեւմտյան սննդակարգը կապված էր ավելի մեծ հավանականության հետ: Ըստ երեւույթին, այն անգամ կարողացել է նպաստել քաղցկեղի ավելի ագրեսիվ ձեւի զարգացմանը:

Հատկանշական է, որ հետազոտությունը հստակ կապ չի հայտնաբերել ալկոհոլով արեւմտյան սննդակարգի եւ հիվանդության զարգացման հավանականության միջեւ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է