• Latest news

Ի՞նչ համեմունք պետք է օգտագործեն արյան մեջ շաքարի բարձր մարդակով մարդիկ

5 սեպտեմբերի, 2020  22:07

Նախադիաբետով մարդկանց սննդի մեջ դարչին ավելացնելը կարող է օգնել բարելավել նրանց առողջությունը եւ իջեցնել գլյուկոզի մակարդակն արյան մեջ: Այս մասին հայտնում են Զոսլինի անվան դիաբետի հետազոտման կենտոնի մասնագետները:

Նրանք փորձարկում են անցկացրել 51 կամավորի մասնակցությամբ, որոնց կեսը երեք ամիս 500 միլիգրամ դարչինի էքստրակտ է օգտագործել, իսկ մնացածը` պլացեբո:

Գիտնականները հետեւել են, թե ինչպես է փոփոխվել ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը եւ արյան մեջ շաքարի մակարդակը բոլոր մասնակիցների մոտ: Գնահատվել է նաեւ կողմնակի ազդեցությունների ռիսկը դարչինի էքստրակտի մեծ չափաբաժինների օգտագործումից: Ինչպես պարզվել է, էքստրակտը կայունացրել է արյան գլյուկոզի մակարդակը եւ բարձրացրել է օրգանիզմի զգայունությունը ինսուլինի նկատմամբ: Կողմնակի լուրջ էֆեկտներ չեն արձանագրվել:

Մասնագետների կարծիքով` մետաբոլիկ սինդրոմը, որի ժամանակ օրգանիզմում առկա է շեղումների մի ամբողջ շարք, այդ թվում` շաքարի բարձր մակարդակ եւ ինսուլինի նկատմամբ զգայունության նվազում, կարող են զարգանալ քրոնիկ բորբոքման պատճառով: Այդ թվում` չափազանց բորբոքային պրոցեսները ճարպային հյուսվածքում:

Ճարպային հյուսվածքի արտադրած մոլեկուլները փոխում են լյարդի աշխատանքը` օրգանիզմին ստիպելով ճարպեր կուտակել եւ շաքար կուտակել արյան մեջ: Արդյունքում վտանգավոր շղթայական ռեակցիա է տեղի ունենում, որը կարող է շաքարախտի զարգացման հանգեցնել: Դարչինի էքստրակտը, իր ուժեղ հակաօքսիդիչ հատկությունների շնորհիվ, կարող է դադարեցնել այդ պաթոլոգիական գործընթացները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է