• Latest news

Մսի գործածումը կարող է կապ ունենալ 25 հիվանդությունների ռիսկի հետ

5 մարտի, 2021  09:51

Կարմիր, վերամշակված մսի եւ թռչնամսի գործածումը կարող է կապված լինել մի ամբողջ շարք ոչ քաղցկեղային պաթոլոգիաների զարգացման մեծ հավանականության հետ: Այս մասին նշված է հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է BMC Medicine ամսագրում:

Բժշկական մեծ թվով կազմակերպություններ խորհուրդ են տալիս կրճատել կարմիր եւ վերամշակված մսի գործածումը, քանի որ այն կարող է կապված լինել հաստ աղիքի քաղցկեղի, սիրտ-անոթային հիվանդություններիր եւ շաքարային դիաբետի զարգացման հավանականության հետ, հայտնում է Medportal.ru-ն:

Նոր հետազոտության հեղինակները վերլուծել են 25 ոչ քաղցկեղային պաթոլոգիաների եւ տարբեր տեսակի մսի գործածման միջեւ կապը: Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մասնակիցները, որոնք հայտնել են մսի պարբերական գործածման մասին (շաբաթական 3 եւ ավելի անգամ), ավելի հաճախ են բախվել առողջական խնդիրների, քան միս հազվադեպ գործածողները:

Կարմիր եւ վերամշակված մսի հաճախակի գործածումը կապված է սրտի իշեմիկ հիվանդության, թոքաբորբի, շաքարային դիաբետի, աղիներում պոլիպների եւ դիվերտիկուլների առաջացման մեծ ռիսկի հետ: Օրվա սննդաբաժնում հաջորդ յուրաքանչյուր 70 գրամի ավելացման դեպքում սրտի իշեմիկ հիվանդության առաջացման հավանականությունը մեծանում է 15 տոկոսով, իսկ դիաբետի՝ 30 տոկոսով:

Թռչնամսի գործածումը կապված է գաստրոէզոֆագալ ռեֆլյուքսային հիվանդության, գաստրիտի, դուոդենիտի եւ դիաբետի առաջացման հավանականության հետ: Դրա օրական գործածման 30 գրամով ավելացումը կապված է գաստրոէզոֆագալ ռեֆլյուքսային հիվանդության առաջացման հավանականության 17 տոկոսով եւ դիաբետի հավանականության 14 տոկոսով աճի հետ:

Հայտնաբերված կապն ավելի թույլ է եղել մարմնի ավելի փոքր զանգվածով մարդկանց շրջանում: Գիտնականների կարծիքով՝ մսի վնասը կարող է մասամբ պայմանավորված լինել այն հանգամանքով, որ դրա սիրահարները հաճախ ավելի գեր են:

Մյուս կողմից՝ գիտնականները հայտնաբերել են, որ կարմիր մսի եւ թռչնամսի գործածումը կարող է բարենպաստ ազդեցություն ունենալ առողջության որոշ ցուցանիշների վրա: Օրինակ՝ երկաթի դեֆիցիտային անեմիայի հավանականությունը կրճատվել է 20 տոկոսով եւ 17 տոկոսով՝ համապատասխանաբար մսի գործածման յուրաքանչյուր 50 գրամի եւ թռչնամսի յուրաքանչյուր 30 գրամի ավելացման դեպքում: Հետազոտության հեղինակները շեշտել են, որ միս չուտող մարդիկ պետք է երկաթ ստանան այլ աղբյուրներից:

Հարկ է հաշվի առնել, որ այս հետազոտությունն ամենեւին չի ապացուցում, որ իբր մսի գործածման կրճատումը կարող է կանխել հիվանդությունները: Սակայն այս տվյալներն ընդհանուր առմամբ համապատասխանում են ավելի քիչ կարմիր եւ վերամշակված միս ուտելու ընթացիկ հանձանարարականներին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է