• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են նվազեցնում շաքարախտի զարգացման վտանգը

14 նոյեմբերի, 2021  11:23

Որոշ մթերքների օգտագործումը կարող է նվազեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի վտանգը, որը սովորաբար առաջանում է սխալ սնվելու հետեւանքով: Այս մասին հայտնում են Ալբերտայի կանադական համալսարանի եւ Իրանի Շահիդ Բեհեշթիի բժշկական համալսարանի գիտնականները։

Nutrition Journal-ը հաղորդում է, որ կաթնամթերքը կարող է նվազեցնել շաքարախտի առաջացման վտանգը: Երկար ժամանակ հետազոտողները ուսումնասիրել են 639 կամավորների վիճակը։ Ինը տարի անց նրանց 25%-ը շաքարախտ է ունեցել։

Նրանք, ովքեր ավելացրել են կաթնամթերքի օգտագործումը, բախվել են 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ավելի ցածր (43%-ով) ռիսկի: Հիվանդությունն ավելի հազվադեպ է հայտնվել նրանց մոտ, ովքեր իրենց սննդակարգում ներառել են ցածր յուղայնությամբ յոգուրտներ (ռիսկը նվազել է 27%-ով): Կենսաբանների կարծիքով՝ յոգուրտի մեջ պարունակվող ֆերմենտները կարող են դրականորեն ազդել օրգանիզմում գլյուկոզայի մշակման վրա։

Միաժամանակ պանիրը բացասաբար է ազդել շաքարախտի հակում ունեցող մարդկանց վիճակի վրա։ Ուստի գիտնականները խորհուրդ են տվել այն ուտել քիչ քանակությամբ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է