• Latest news

Ի՞նչ հիվանդությունից կարող է փրկել հապալասը

12 մայիսի, 2022  22:41

Հապալասի մշտական օգտագործումը կթուլացնի թուլամտության առաջացման հավանականությունը, կարծում են Ցինցինատիի համալսարանի նյարդաբանները եւ նուտրիցիոլոգները։ Նրանք իրենց հետազոտության մանրամասների մասին պատմել են Nutrients ամսագրին։

Հետազոտողները հետեւել են 50-65 տարեկան 33 պացիենտի, որոնք ավելորդ քաշ, նախադիաբետ եւ հիշողության չափավոր կորուստ են ունեցել։ Այս մարդկանց մոտ բարձր է եղել հետագայում թուլամտության եւ այլ հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը, տեղեկացրել է «Газета.Ру»-ն։

Հետազոտության մասնակիցները 12 շաբաթով հրաժարվել են  հատապտուղներից եւ մրգերից, դրանց փոխարեն նրանց մի մասն ստացել է փոշի, որը պարունակել է կես բաժակ հապալասին համարժեք միկրոտարրեր, իսկ մյուս կեսը՝ դատարկահաբ։ Հիշողությունը եւ իմացական ֆունկցիաները չափող թեստերը ցույց են տվել, որ վիճակը բարելավվել է առաջին խմբում։

«Դա դրսեւորվել է  ուսուցման եւ հիշելու գործընթացում կողմնակի ինֆորմացիայի միջամտության փոքրացմանը»,- նշել են գիտնականները։

Հապալասը հարուստ է անտոցիաններով, դրանք հակաօքսիդանտներ են, որոնք թույլ են տալիս օրգանիզմում նվազեցնել բորբոքման մակարդակները, բարելավել մետաբոլիզմը եւ բարձրացնել էներգիայի արտադրումը բջիջներում։ Թե ինչպես է հապալասն ազդում ուղեղի աշխատանքի վրա՝ դեռ պետք է պարզել, բայց հետազոտությունը ցույց է տվել, որ առողջ սնունդը եւ որոշակի մթերքների մշտական օգտագործումը կարող են նվազեցնել թուլամտության առաջացման հավանականությունը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է