• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են վերականգնում լյարդը

6 հունիսի, 2022  22:37

Լյարդը վերականգնելու համար պետք է վարսակի շիլա, տատասկափշի ուրբեչ (դաղստանյան ավանդական աղանդեր, որն իրենից հարուստ համով մածուցիկ սննդարար զանգված է ներկայացնում), կաթնաշոռ, եփած խնձոր եւ մասուրի թուրմ օգտագործել, «Մոսկվա 24»-ին պատմել է գաստրոէնտերոլոգ, սննդաբան Նուրիա Դիանովան։ 

Գաստրոէնտերոլոգի խոսքով՝ վարսակի շիլան մեթիոնին ամինաթթու է պարունակում, որը հատկապես օգտակար է լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդության դեպքում եւ նվազեցնում է ճարպի կուտակումը լյարդային բջիջներում։ Մասնագետը խորհուրդ է տալիս այս մթերքն ուտել առնվազն երկու օրը մեկ անգամ:

Վարսակի շիլային իդեալական հավելում է տատասկափշի ուրբեչը: Կարելի է այն ավելացնել ճաշատեսակին երկու թեյի գդալ, խորհուրդ է տալիս Դիանովան։ Տատասկափուշն ազդում է նյութափոխանակության վրա եւ դետոքսիկացնող ազդեցություն ունի, պարզաբանել է նա։

Մասնագետն ընդգծել է, որ լյարդի հիվանդություն ունեցող գրեթե բոլորը պետք է ամեն օր կաթնաշոռ օգտագործեն։ Այն եւս մեթիոնին ամինաթթու է պարունակում, որը դրականորեն է ազդում ստեատոզի՝ լյարդում ճարպի նստվածքի վրա։

«Կաթնաշոռը պետք է որոշակի յուղայնություն ունենա։ Լյարդի եւ լեղուղիների համակարգի համար ամենաիդեալականը 5 տոկոսն է: Ավելի շատը վնասակար կլինի, պակաս եւս պետք չէ: Քանի որ որոշ ցածր յուղայնությամբ մթերքների մեջ մոդիֆիկացված օսլա է ավելացվում: Իսկ դա վատ է անդրադառնում լյարդի յուղայնության վրա եւ սրում է ստեատոզը»,- նշել է սննդաբանը։

Մասնագետի խոսքով՝ լյարդի համար մեկ այլ օգտակար մթերք մասուրի թուրմն է:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է