• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են վտանգավոր 30 տարեկանից բարձր մարդկանց համար

7 օգոստոսի, 2022  21:31

Առողջությունը պահպանելու եւ 30 տարեկանից հետո ավելի երկար ժամանակ երիտասարդ մնալու համար խորհուրդ է տրվում հրաժարվել արագ սննդից, տրանս ճարպերից եւ էներգետիկ ըմպելիքներից, կարծում է ռուս սրտաբան Սվետլանա Պավլիչենկոն։

Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում մասնագետը նշել է, որ կան մի քանի սննդային խմբեր, որոնք մարդուն խանգարում են ավելի երիտասարդ տեսք ունենալ։

Առաջին հերթին նա խորհուրդ է տալիս սննդակարգից բացառել արդյունաբերական ճանապարհով արտադրված տրանսճարպերը։ Տրանս ճարպերն առաջացնում են քրոնիկ բորբոքումներ, պարունակում են «վատ», ցածր խտության խոլեստերին։ Տրանս ճարպերի անվտանգ չափաբաժին չկա. ցանկացած սպառման դեպքում մեծանում է սրտի կաթվածի, ինսուլտի եւ քաղցկեղի ռիսկը:

Տրանս ճարպերը առկա են արագ սննդի, խմորեղենի, քաղցրավենիքի եւ սննդի այլ տեսակների մեջ: Հաճախ արտադրողը դրանք թաքցնում է այլ անուններ մատնանշելով: Ուստի մասնագետը խորհուրդ է տալիս ուշադիր ուսումնասիրել ապրանքների բաղադրությունը եւ չգնել «մասամբ հիդրոգենացված ճարպեր», «բուսական ճարպեր», «մասամբ կարծրացած բուսական յուղեր» գրություններով ապրանքները։

Մասնագետը նաեւ խորհուրդ է տալիս 30 տարեկանից հետո ամբողջությամբ հրաժարվել քաղցր գազավորված եւ էներգետիկ ըմպելիքներից։ Նրա խոսքով՝ 0,3 լիտր ծավալով գազավորված ըմպելիքի տուփը պարունակում է 10 թեյի գդալ շաքար, ինչը ԱՀԿ-ի կողմից առաջարկվող գրեթե ամբողջ օրական չափաբաժինն է։ Շաքարավազը հրահրում է կարիեսի զարգացումը եւ մեծացնում գիրության եւ հարակից հիվանդությունների՝ 2-րդ տիպի շաքարախտի ու ինսուլտի ռիսկը:

30 տարեկանից հետո խորհուրդ է տրվում սահմանափակել չիփսերի եւ խորտիկների օգտագործումը, քանի որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ աղ. 90 գրամ կշռող չիփսի տուփը պարունակում է մեծահասակների համար օրական աղի պահանջարկի մոտ կեսը: Աղի ավելցուկը նպաստում է օրգանիզմում ջրի պահպանմանը, ինչը հանգեցնում է այտուցի։

Խորհուրդ է տրվում խելամիտ մոտեցում ցուցաբերել նաեւ ալկոհոլի օգտագործմանը, որից մաշկը տուժում է ոչ պակաս, քան լյարդը։

Մթերքների վերջին խումբը, որի հետ խորհուրդ է տրվում ավելի զգույշ լինել, մսամթերքի կիսաֆաբրիկատներն են, քանի որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ աղ, կոնսերվանտներ, համը ուժեղացնող նյութեր։ Այս բաղադրիչները նպաստում են օրգանիզմում քրոնիկ բորբոքման, որը մաշում է մարմինը դրսից եւ ներսից, ինչպես նաեւ մեծացնում քրոնիկ հիվանդությունների առաջացման վտանգը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է