• Latest news

Ո՞ր մթերքների հետ չի կարելի համատեղել կաղամբը

31 օգոստոսի, 2022  09:41

Էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Զուխրա Պավլովան պատմել է, թե ինչ մթերքների հետ չի կարելի համադրել կաղամբը, փոխանցում է «Կոմսոմոլսկայա պրավդա»-ն։

Մասնագետի խոսքով՝ խաչածաղկավոր մթերքները կանխում են վահանաձեւ գեղձի կողմից յոդի կլանումը եւ արագացնում այդ տարրի արտազատումը։

«Ի՞նչ անել։ Նախ, յոդացված աղ օգտագործեք: Երկրորդ, եթե հնարավոր է, մի խառնեք մթերքները յոդի եւ խաչածաղկավորների հետ մեկ սննդընդունման ժամանակ»,- գրել է նա իր Telegram ալիքում։

Այդպես, պետք չէ ծովամթերքը, տավարի լյարդը, ձուն, կաթը, ծովային ձուկը (հալիբուտ, ձողաձուկ, ծովատառեխ), ֆեյխոան, ընկույզը, սպանախը, խնձորը, խուրման համատեղել կաղամբների ցանկացած տեսակի, ինչպես նաեւ բանջարեղենի հետ, ինչպիսիք են բողկը, շաղգամը, ռուկոլան, սպանախը, բողկը։

Ավելի վաղ սննդաբան Տատյանա Բոչարովան պատմել էր, թե ովքեր պետք է իրենց սսնդակարգից բացառեն կաղամբը։

Մասնագետի խոսքով՝ այդ բանջարեղենն անցանկալի է աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար, հատկապես՝ էնտերոկոլիտով։ Դրանում պարունակվող մանրաթելը փքվածություն եւ մետեորիզմ կամ հիվանդության սրացում կառաջացնի։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է