• Latest news

Սննդի մեջ քսիլիտի բարձր մակարդակը մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը

9 հունիսի, 2024  11:37

Քլիվլենդի կլինիկայի գիտնականները պարզել են, որ շաքարային սպիրտի բաղադրիչ ունեցող քսիլիտի  բարձր պարունակությունը կապված է սրտանոթային այնպիսի իրադարձությունների վտանգի հետ, ինչպիսիք են սրտի նոպան և ինսուլտը:

Բժշկական գիտությունների դոկտոր Սթենլի Հեյզենի գլխավորած գիտնականների թիմը հաստատել է այս կապը հիվանդների, մոդելների նախակլինիկական ուսումնասիրությունների և կլինիկական միջամտությունների լայնածավալ վերլուծության ընթացքում:

Արդյունքները հրապարակվել են European Heart Journal-ում:

Քսիլիտը շաքարի տարածված փոխարինող է, որն օգտագործվում է առանց շաքարի կոնֆետներում, մաստակում, թխածքներում և բերանի խոռոչի համար նախատեսված ապրանքներում, ինչպիսին ատամի մածուկն է: Վերջին տասնամյակում զգալիորեն աճել է շաքարի փոխարինիչների, այդ թվում՝ շաքարային սպիրտերի և արհեստական ​​քաղցրացուցիչների օգտագործումը վերամշակված սննդամթերքներում, որոնք գովազդվում են որպես օգտակար այլընտրանքներ:

Անցյալ տարի նույն հետազոտական ​​թիմը նմանատիպ կապ էր հայտնաբերել էրիթրիտի և սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման հավանականության միջև: ԱՄՆ-ում կետո կամ առանց շաքարի սննդամթերքներում քսիլիտն այդքան տարածված չէ, որքան էրիթրիտը, բայց այն լայն տարածում ունի այլ երկրներում:

Այս նոր ուսումնասիրության մեջ, որը հիմնված է ԱՄՆ-ում և Եվրոպայում ավելի քան 3000 հիվանդի տվյալների վերլուծության վրա, հետազոտողները պարզել են, որ շրջանառվող քսիլիտի բարձր մակարդակը կապված է սրտանոթային բարդությունների երեքամյա բարձր ռիսկի հետ:

Արյան պլազմայում քսիլիտի առավել բարձր մակարդակ ունեցող հիվանդների մեկ երրորդի մոտ սրտանոթային բարդությունների հավանականությունն ավելի բարձր է եղել։ Ստացված արդյունքները հաստատելու համար հետազոտական ​​թիմը նախակլինիկական փորձարկումներ է իրականացրել և պարզել, որ քսիլիտը թրոմբոցիտների մակարդում է առաջացնում և մեծացնում թրոմբոզի վտանգը:

Հետազոտողները նաև հետևել են թրոմբոցիտների ակտիվությանը այն մարդկանց մոտ, որոնք  քսիլիտով ըմպելիքներ են խմել՝ համեմատած գլյուկոզայով ըմպելիքներ օգտագործողների հետ և պարզել են, որ մակարդման ունակության յուրաքանչյուր չափանիշ էականորեն մեծանում է քսիլիտի ընդունումից անմիջապես հետո, բայց ոչ գլյուկոզայից հետո: Հեղինակները նշում են, որ անհրաժեշտ են հետագա հետազոտություններ, որոնք կգնահատեն սիրտ-անոթային համակարգի համար քսիլիտի երկարաժամկետ անվտանգությունը:



Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է