Տոկիոյի համալսարանի ճապոնացի գիտնականներն էլեկտրական բացառիկ պատառաքաղ են մշակել, որը փոխում է մթերքի համի ընկալումը: Այդ պատառաքաղի շնորհիվ մթերքը կարող է մեզ աղի թվալ, չնայած դրանում բոլորովին աղ չի լինի:
Ինչպես հայտնի է, աղն ընդգծում է մթերքի համը, սակայն սննդակարգում աղի ավելորդ քանակությունը վնասակար է առողջության համար. օրական ավելի քան 6 գրամ աղ օգտագործելը մեծացնում է հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը, ինչն իր հերթին կարող է հանգեցնել սրտի կամ ուղեղի կաթվածի: Ահա թե ինչու բժիշկները հետեւողականորեն խորհուրդ են տալիս սահմանափակել աղի օգտագործումը: Սակայն դա անելն այնքան էլ հեշտ չէ, չէ որ մենք արդեն սովորել ենք աղի համին:
Էլեկտրական պատառաքաղը, որը մարտկոցով է աշխատում, կարող է օգնել լուծելու այդ խնդիրը: Պատառաքաղը լեզվին էլեկտրական փոքրիկ ազդանշաններ է ուղարկում, որոնց օգնությամբ աղի բնորոշ համ է առաջանում, առանց այս մթերքի օգտագործման:
Չնայած պատառաքաղը դեռեւս նախատիպի փուլում է, այս սարքի հայտնությունը մեծ ոգեւորությամբ են ընդունել մարդիկ, որոնք աղի ցածր պարունակությամբ կամ առանց աղի սննդակարգի են հետեւում: Էլեկտրական պատառաքաղում մարտկոցի աշխատանքի ժամկետը 6 ժամ է, բայց նախատիպն առայժմ անջրաթափանց չէ:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր