• Latest news

Պոլիֆենոլները նվազեցնում են շաքարախտի վտանգը և բարելավում հիշողությունը. Biomolecules

19 մարտի, 2024  17:22

Ճապոնիայի Շիբաուրայի տեխնոլոգիական ինստիտուտի և Իտալիայի Կատանիայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ մրգերի, հատապտուղների, բանջարեղենի, սուրճի և թեյի մեջ հայտնաբերված դառը և տտիպ պոլիֆենոլները կարող են բարելավել հիշողությունը և արյան շաքարի վերահսկումը: Արդյունքները հրապարակվել են Biomolecules ամսագրում։

Գիտնականների աշխատանքը ներկայացնում է մարդու առողջության համար պոլիֆենոլների օգտագործման օգուտների վերաբերյալ գոյություն ունեցող հետազոտությունների գիտական ​​ակնարկ: Պոլիֆենոլները բույսերի հզոր միացություններ են, որոնք հայտնի են իրենց հակաօքսիդանտ հատկություններով: Նրանք կարող են պաշտպանել բջիջները վնասից թթվածնի հատուկ ձևերի միջոցով, որոնք ժամանակի ընթացքում կուտակվում են մարմնում:

Գիտական ​​ակնարկը ցույց է տվել, որ կանաչ թեյի մեջ հայտնաբերված դառը պոլիֆենոլների (կաստալագին, գրանդինին և վեսկալագին) օգտագործումը խթանում է ստամոքս-աղիքային տրակտում հորմոնների սինթեզը, որոնք անհրաժեշտ են արյան գլյուկոզի մակարդակը կարգավորելու համար:

Հայտնաբերվել է նաև, որ տտիպ պոլիֆենոլները (ֆլավանոլներ) կարգավորում են հիպոթալամուս-հիպոֆիզ-ադրենալ առանցքի ակտիվացումը: Սա հիմնական նեյրոէնդոկրին համակարգն է, որը պատասխանատու է մարմնի հոմեոստազի պահպանման, շրջակա միջավայրի գործոններին հարմարվելու և սթրեսի պայմաններում գոյատևելու համար: Այս առանցքը նաև խորն ազդեցություն ունի զգացմունքների և հիշողության կարգավորման վրա։ Նշվում է, որ կակաոյի հատիկների մեջ առատորեն հայտնաբերվում են տտիպ պոլիֆենոլներ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է