• Latest news

Տապակած սնունդը այնքան վտանգավոր չէ, որքան ընդունված էր կարծել

4 հուլիսի, 2015  23:48

Տապակած սնունդն այնքան վնասակար չէ, որքան պնդում են դիետոլոգները, եւ ոչ միշտ է սիրտ-անոթային հիվանդությունների ու ճարպակալման պատճառ դառնում: Այս մասին են հայտնում British Medical Journal ամսագրում լույս տեսած հոդվածի հեղինակները:

Հետազոտության հեղինակները ուշադրություն են դարձրել այսպես կոչված «իսպանական գլուխկոտրուկի»՝ սննդակարգի ու առողջական ցուցանիշների միջեւ անհամապատասխանության վրա: Այսպես, ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ իսպանական խոհանոցում գերակայում է տապակած սնունդը: Տեսականորեն եւ ձեթը, եւ տապակած սնունդը առողջության համար վնասակար են: Սակայն իսպանացիները ավելորդ քաշ հիմնականում չունեն, չեն տառապում նաեւ սիրտ-անոթային հիվանդություններով:

Հետազոտողների կարծիքով՝ այս գլուխկոտրոկը «ֆրանսիական պարադոկսն» է հիշեցնում, որի դեպքում գինու նկատմամբ հակվածություն ունեցող ֆրանսիացիները առանձնանում են արտի ու անոթների առողջությամբ: Իսպանիայի բնակչության սպեցիֆիկ խոհարարական առանձնահատկությունները կայանում են նրանում, որ այն թույլ է տալիս առողջությանը որեւէ վնաս չպատճառել՝ չնայած տապակած սննդի տարածվածությանը:

«Իսպանիայում ընդունված չէ երկրորդ անգամ տաքացնել ձեթը տապակման համար: Հիմնական ձեթն այստեղ ձիթապտղի ձեթն է, երբեմն օգտագործվում է նաեւ արեւածաղիկի ձեթը: Եվ ամենակարեւորը՝ տապակած սննդի չափաբաժինները Իսպանիայում շատ ավելի քիչ են, քան Ամերիկայում ու Մեծ Բրիտանիայում», - նշում են հետազոտության հեղինակները: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է