• Latest news

Daily Mail. Պանիրը խթանում է թքարտադրությունը, որն ատամները պաշտպանում է կարիեսից

22 ապրիլի, 2024  11:56

Պանիրը և այլ կաթնամթերքները ծամելիս խթանում են թքարտադրությունը, որը կարող է չեզոքացնել ատամների թթվայնությունը և կանխել կարիեսի զարգացումը։ Այս մասին Daily Mail-ին ասել է բրիտանացի բժիշկ Մայքլ Մոսլին։

Բժիշկը բացատրել է, որ պանիրը, կաթը և մածունը հարուստ են կալցիումով։ Այն մասնակցում է բերանի խոռոչի հիմնաթթվային հավասարակշռության պահպանմանը և դրականորեն ազդում ատամների վրա՝ ապահովելով կարիեսի կանխարգելումը։ Բացի այդ, կաթնամթերքը (հատկապես պանիրը) ծամելիս ակտիվացնում է թքարտադրությունը։

Ըստ բժշկի, թուքը չեզոքացնում է թթուներն ու ալկալիները, որոնք կարող են բացասաբար ազդել ատամների վիճակի վրա։ Սովորաբար ատամների մակերեսի թթվայնությունը փոխվում է ամեն ուտելուց հետո։ Սակայն, թթվայնությունը չափից շատ լինելուց կարիես է առաջանում: Պանիրը նորմալացնում է  բերանի խոռոչի միջավայրի ջրածնային ցուցանիշը (pH), ինչը թույլ է տալիս խուսափել էմալի քայքայումից և կարիեսային խոռոչների ձևավորումից։

Բժիշկը նշել է, որ հատկապես օգտակար կլինի պանիրն ուտել քաղցրեղենից հետո։ Բանն այն է, որ շաքարը նպաստում է բերանի խոռոչում թթվայնություն առաջացնող մանրէների առաջացմանը։



Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է