Կարտոֆիլի, սոխի եւ ծաղկակաղամբի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է ստամոքսի քաղցկեղի զարգացման վտանգը, պնդում են չինացի գիտնականները:
Չժեձյանի համալսարանի գիտնականների խումբը վերլուծել է 76 հետազոտության արդյունքները, որոնք նվիրված էին սննդի եւ ստամոքսի քաղցկեղի հավանականության կապի ուսումնասիրմանը: Այդ փորձարկումներին ընդհանուր առմամբ ավելի քան 6 միլիոն մարդ է մասնակցել:
Պարզվել է, որ մարդիկ, որոնք իրենց սննդի մեջ մեծ քանակությամբ սոխ եւ կարտոֆիլ են օգտագործում, մեկ երրորդով պակաս են տառապել ստամոքսի քաղցկեղից: Պաշտպանական ազդեցություն ունեն նաեւ բաց-կանաչ գունավորմամբ մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպես օրինակ` նեխուրը եւ կաղամբը:
Գիտնականները պարզել են, որ օրվա ընթացքում ընդունված ամեն 100 գ միրգը կամ բանջարեղենը 5 տոկոսով նվազեցնում է քաղցկեղի այդ տեսակի զարգացման ռիսկը: Ամեն օր 50 մգ С վիտամին ընդունելը, որը պարունակվում է երկու միջին չափի կարտոֆիլում, ստամոքսի քաղցկեղի հավանականությունը նվազեցնում է 8 տոկոսով:
Հիվանդության զարգացման ռիսկի մեծացումը կապված է եղել ամենաօրյա սննդում աղածոների, ալկոհոլի եւ սպանախի օգտագործման հետ: Իմիջիայլոց, գինին ոչ մի կերպ չի ազդել ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման հավանականության վրա:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր