• Latest news

Սոխը եւ կարտոֆիլը պաշտպանում են ստամոքսի քաղցկեղից

30 նոյեմբերի, 2015  20:36

Կարտոֆիլի, սոխի եւ ծաղկակաղամբի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է ստամոքսի քաղցկեղի զարգացման վտանգը, պնդում են չինացի գիտնականները: 

Չժեձյանի համալսարանի գիտնականների խումբը վերլուծել է 76 հետազոտության արդյունքները, որոնք նվիրված էին սննդի եւ ստամոքսի քաղցկեղի հավանականության կապի ուսումնասիրմանը:  Այդ փորձարկումներին ընդհանուր առմամբ ավելի քան   6 միլիոն մարդ է մասնակցել:

Պարզվել է, որ մարդիկ, որոնք իրենց սննդի մեջ մեծ քանակությամբ սոխ եւ կարտոֆիլ են օգտագործում, մեկ երրորդով պակաս են տառապել ստամոքսի քաղցկեղից:  Պաշտպանական ազդեցություն ունեն նաեւ բաց-կանաչ գունավորմամբ մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպես օրինակ` նեխուրը եւ կաղամբը: 

Գիտնականները պարզել են, որ օրվա ընթացքում ընդունված ամեն  100 գ միրգը կամ բանջարեղենը 5 տոկոսով նվազեցնում է քաղցկեղի այդ տեսակի զարգացման ռիսկը:  Ամեն օր 50 մգ С վիտամին ընդունելը, որը պարունակվում է երկու միջին չափի կարտոֆիլում, ստամոքսի քաղցկեղի հավանականությունը նվազեցնում է  8 տոկոսով:

Հիվանդության զարգացման ռիսկի մեծացումը կապված է եղել ամենաօրյա սննդում աղածոների, ալկոհոլի եւ սպանախի օգտագործման հետ: Իմիջիայլոց, գինին ոչ մի կերպ չի ազդել ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման հավանականության վրա:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է