• Latest news

Բուսակերությանն անցումը հնարավորություն կտա խնայել Եվրամիության երեք երկրների ջրի 55%-ը

12 սեպտեմբերի, 2018  23:45

Անցումը բուսակերությանը կամ ձկնային դիետային Եվրամիության երեք երկրների՝ Մեծ Բրիտանիային, Գերմանիային և Ֆրանսիային հնարավորություն կտա մինչև 55% խնայել ջուրը, որը շատ է ծախսվում մսի և մսամթերքների արտադրության մեջ։ Այս մասին ասվում է Nature Sustainability-ում հրապարակված հոդվածում։

Ջրային ռեսուրսների կառավարման միջազգային ինստիտուտը ջրային պաշարների աղբյուրները բաժանում է երկու խմբի. «երկնագույն» ջուր՝ նստվածքները և հողի խոնավությունը, և «կանաչ» ջուր՝ ջրամբարները, այդ թվում՝ ճահիճներն ու ստորգետնյա ջրերը։

Երկրագնդի բնակչության աճին համընթաց՝ «երկնագույն» և «կանաչ» ջրերը նվազում են։ Թարմ ջրի պաշարների օգտագործումը նվազեցնելու համար անհրաժեշտ է փոխել սննդամթերքի արտադրության և օգտագործման ձևերը, ինչպես նաև՝ վերանայել սննդակարգը։

«Երկնագույն» և «կանաչ» ջրերի թե՛ ուղղակի, թե՛ անուղղակի օգտագործման ցուցանիշ է համարվում ջրի հետքը։

Եվրահանձնաժողովի միացյալ հետազոտական կենտրոնի հետազոտողները՝ Դևի Վանհեմի ղեկավարությամբ, հաշվարկել են Եվրամիության խոշորագույն տնտեսությունների՝ Մեծ Բրիտանիայի, Գերմանիայի, Ֆրանսիայի ջրերի հետքը։

Վերլուծության են ենթարկվել այս երկրների բնակիչների սոցիալ-տնտեսական տվյալները՝ ինչպես փոքր, այնպես էլ խոշոր բնակավայրերում։

Սկզբում գիտնականներն ուսումնասիրել են տարբեր մարզերի բնակչության սննդակարգի տարբերությունները, այնուհետև սոցիալ-տնտեսական գործոնները։ Ինչպես նաև՝ հոդվածի հեղինակները դիտարկել են, թե ինչպես են ազդում տարբեր սննդակարգերը՝ մսային, ձկնային և բուսական, ջրի օգտագործման տվյալների վրա։ Սննդակարգերը, իհարկե, մշակվել են մասնագետ-դիետոլոգների կողմից։

Պարզվել է, որ մաքուր ջուր ամենաշատն օգտագործում են Ֆրանսիայի բնակիչները՝ 1 հոգին՝ օրական 3861 լիտր։ Բրիտանացիները և գերմանացիները օգտագործում են անհամեմատ քիչ՝ 2.757 լիտր և 2.929 լիտր։ Գիտնականներն այս տարբերությունը բացատրում են նրանով, որ ֆրանսիացիները, ի տարբերություն գերմանացիների և բրիտանացիների, ավելի շատ միս են ուտում և գինի խմում, իսկ դրանց արտադրությամ համար մեծ քանակությամբ ջուր է օգտագործվում։

Բացի այդ՝ հետազոտողները հաշվարկել են, որ կախված մարզից՝ միայն մսային դիետային անցումը ևս կնվազեցներ ջրի օգտագործումը 11-35%-ով։ Իսկ ձկնային կամ բուսական սննդակարգին անցումը կխնայեր օգտագործվող ջրի 30-55%-ը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է