• Latest news

Ի՞նչ հաց ընտրել. Տարեկանի՞, թե՞ ցորենի, սպիտակ, թե՞ հատիկավոր

12 նոյեմբերի, 2018  21:09

Սպիտակ հացի մեջ քիչ չէ, այսպես կոչված, «դատարկ» կալորիաների եւ «արագ» ածխաջրերի պարունակությունը, որոնց չարաշահումը մեծացնում է 2-րդ տիպի դիաբետի եւ ճարպակալման զարգացման հավանականությունը: Իսկ ահա վիտամիններն ու հանքանյութերը դրա մեջ, ի տարբերություն հատիկավորների ալյուրից պատրաստված հացի, շատ քիչ է: Իհարկե, հատիկավորներից պատրաստված հացը նույնպես ոչ բոլորին է համապատասխանում:

Փորձենք հասկանալ, թե որ դեպքում ինչպիսի հաց է ցանկալի գործածել:

Սպիտա՞կ, թե հատիկավոր

Հատիկավորից պատրաստված հացն ավելի օգտակար է համարվում, քան սպիտակը, քանի որ դրա մեջ պահպանվում են ցորենի հատիկների վիտամինները եւ հանքանյութերը: Ճշմարտությունն այն է, որ նման հացը ոչ բոլորի օրգանիզմին է համապատասխանում: Բավականին հետաքրքիր հետազոտության համաձայն՝ այն, թե օրգանիզմն ինչպես է մարսում հացը, կախված է աղիների միկրոբիոմի բաղադրությունից. մարդկանցից ոմանք ավելի լավ են մարսում սպիտակ հացը, մյուսները՝ հատիկավորներից պատրաստվածը:

Տարեկանի՞, թե՞ ցորենի

Տարեկանի թեփի մեջ մեծ քանակությամբ բջջանյութ, վիտամիններ, հանքանյութեր եւ հակաօքսիդանտներ են պարունակվում, ուստի թեփով տարեկանի հացը շատ օգտակար է համարվում: Այսպիսի հացը երկար ժամանակ կուշտ լինելու զգացում է ապահովում եւ չի առաջացնում արյան մեջ գլյուկոզայի եւ ինսուլինի մեծացում:

Առավել օգտակար է համարվում այն ալյուրից հացը, որը ստացվում է տարեկանի հատիկի ներքին հատվածից: Սա տարեկանի բաց գույնի (մաղած) ալյուրն է, եւ դրանից պատրաստված հացը նույնպես սպիտակ է:

Մարդկանց մեծ մասի մոտ ինսուլինի ամենափոքր արտազատումը եւ արյան մեջ շաքարի ամենակայուն մակարդակը գրանցվում է տարեկանի սպիտակ հաց գործածելուց հետո, հենց այս պատճառով այդպիսի հացը համարվում է լավագույնը, հատկապես շաքարային դիաբետով կամ նախադիաբետով մարդկանց համար:

Իսկ ո՞ր հացն է նախընտրելի նիհարողնեորի համար

Հացի թվարկված բոլոր տարատեսակներում պարունակվում է կալորիաների գրեթե միատեսակ քանակություն, ուստի տարբերությունը մեծ չէ, թե հատկապես որ հացը կուտեք՝ փորձելով նիհարել: Բայց կա մեկ «բայց». հատիկավոր հացը՝ ե՛ւ ցորենի, ե՛ւ տարեկանի, ավելի «ծանր» է, արագ է հագեցնում եւ կուշտ լինելու երկարատեւ զգացում ապահովում: Ուստի նիհարողներին, ամեն դեպքում, խորհուրդ է տրվում ուտել հատիկավորներից պատրաստված հաց, քանի որ նրանք դրա մեծ քանակություն, ավելի շուտ, չեն էլ կարողանա ուտել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել