• Latest news

Ֆրուկտոզայով ըմպելիքները կարող են շաքարախտի զարգացմանը հանգեցնել

24 նոյեմբերի, 2018  13:45

Ֆրուկտոզայով քաղցրացված ըմպելիքները չափազանց վնասակար են. դրանց օգտագործումը մեծացնում է 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացումը: Այս մասին են զգուշացնում St. Michael's Hospital (Կանադա) գիտնականները:

155 գիտական հետազոտությունների մեթա-անալիզն անցկացնելով, նրանք եկել են այն եզրակացության, որ ֆրուկտոզան, որով քաղցրացնում են ընպելիքները, մյուս շաքարի փոխարինիչներից ավելի վնասակար է:

Ֆրուկտոզան պարունակվում է  բանջարեղենում եւ մրգերում, այն նաեւ կա բնական մրգերի հյութերում եւ մեղրում: Արդյունաբերական արտադրությունում ֆրուկտոզան որպես շաքարավազի փոխարինիչ ավելացնում են շատ այլ սննդամթերքների եւ ըմպելիքների մեջ:

Գիտնականների խոսքով, մի շարք սննդամթերքներ, որոնք մոնոսախարիդ են պարունակում, համեմատաբար անվնաս են գլուկոզայի վերահսկման տեսանկյունից: Բայց որոշ ըմպելիքներ շատ վտանգավոր են, դրանց օգտագործումը կարող է բավականին արագ նախաշաքարախտի եւ 2-րդ տիպի շաքարախտի հանգեցնել:

Գիտնականները նշել են, որ առողջության վրա շաքարախտի զարգացման տեսանկյունից կոնկրետ մթերքների ազդեցության վերաբերյալ ավելի խոշոր հետազոտություն է հարկավոր անցկացնել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է