• Latest news

Ինչո՞ւ է իրականում շաքարը վնասակար

19 դեկտեմբերի, 2018  15:45

Շաքարը կարող է արգելափակել սպիտակուցի ակտիվությունը, որն անհրաժեշտ է աղիքային միկրոֆլորայի բազմացման համար, ինչն էլ անհրաժեշտ է նորմալ քաշի եւ առողջության պահպանմանը: Այս մասին զգուշացնում են Յելի համալսարանի (ԱՄՆ) գիտնականները:

Մարդու առողջության մեջ աղիների միկրոֆլորայի դերն առանցքային է. ավելի ու ավելի մեծ թվով հետազոտություններ են հաստատում աղիների առողջության եւ ամենատարբեր օրգանների, այդ թվում՝ ուղեղի, փոխկապվածությունը: Աղիների միկրոֆլորայի բաղադրությունը կախված է սննդակարգից: Նախկինում տարածված կարծիքի համաձայն՝ ածխաջրերի ներծծումը կատարվում էր միայն բարակ աղիքում, իսկ շաքարը երբեք չէր հասնում հաստ աղիքին: Վերջերս ցույց տրվեց, որ շաքարը կարող է ազդել միկրոֆլորայի վրա՝ փոփոխելով նրա տեսակային բաղադրությունը:

Հետազոտողներն ուսումնասիրել են գլյուկոզայի եւ ֆրուկտոզայի մեծ պարունակությամբ սննդակարգի ազդեցությունը մկների օրգանիզմում Bacteroides thetaiotaomicron օգտակար բակտերիայի պարունակության վրա: Նրանք պարզել են, որ գլյուկոզայից եւ ֆրուկտոզայից կազմված սախարոզն արգելափակում է Roc սպիտակուցի (regulator of colonization – գաղութացման կարգավորող) արտադրումը, որը, ինչպես կարելի անվանումից կռահել, անհրաժեշտ է բակտերիաների գաղութացման համար:

Գիտնականները բակտերիաների շտամներ են ստեղծել, որոնցում սպիտակուցի ակտիվությունը չի ճնշվել, եւ ածխաջրերի մեծ պարունակությամբ սննդակարգի դեպքում այս միկրոօրգանիզմները բազմանալու առավելություն են ստացել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է