• Latest news

Կարո՞ղ է արեւը պաշտպանել շաքարախտից

2 փետրվարի, 2019  10:35

Վիտամին D-ի դեֆիցիտն օրգանիզմում կարող է առաջացնել շաքարախտ: Սա են վկայում Սան Պաուլոյի համալսարանի (Բրազիլիա) հետազոտող գիտնականների ուսումնասիրությունները:

Հետազոտության շրջանակներում ստուգվել են 35-ից մինչեւ 74 տարեկան 700 կանանց տվյալները: Փորձարկման մասնակիցները ստիպված էին պարբերաբար հանձնել վիտամին D-ի մակարդակը, ինչպես նաեւ արյան մեջ գլյուկոզայի պարունակությունը ստուգող անալիզներ:

Ինչպես պարզվեց, որքան օրգանիզմում բարձր է վիտամին D-ի մակարդակը, այնքան ցածր է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը՝ քաղցած վիճակում, ինչը, համապատասխանաբար, նվազեցրել է 2-րդ տիպի դիաբետի առաջացման վտանգը:

Փորձագետները չեն բացառում, որ պատճառը նրանում է, որ վիտամին D-ն ազդում է ենթաստամոքսային գեղձի բետա-բջիջների, ինչպես նաեւ արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացմանը՝ ինսուլինի արձագանքի վրա:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Menopause ամսագրում:

Ավելացրեք, որ վիտամին D-ի աղբյուրը հատկապես ճարպային ձկներն են (սաղմոն, ձողաձուկ), ձկան յուղ, կարագ, պանիր, ձվի դեղնուց, խավիար: Բացի այդ, վիտամին D-ի անհրաժեշտության որոշակի մասն ապահովվում է մաշկի մեջ դրա ձեւավորման հաշվին` արեւի ուղղակի լույսի ներքո լինելու ժամանակ: Այս գործընթացի ինտենսիվությունը կախված է տարվա եղանակից, օրվա տեւողությունից եւ այլն։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է