• Latest news

Ձուկ գործածելը կարող է դանդաղեցնել ուղեղի ծերացումը. հետազոտություն

9 ապրիլի, 2019  09:40

Մարդիկ, ում սննդակարգում ձուկ շատ է պարունակվում, ավելի լավ են պաշտպանված ուղեղին առնչվող ծերացման պրոցեսներից: Այսպիսի եզրակացություն են կատարել Չիկագոյի համալսարանի Բժշկական կենտրոնի գիտնականները:

Մարթա Քլեր Մորիսի ղեկավարությամբ անցկացված հետազոտությունը հաստատել է, որ ձուկն իսկապես ուղեղի համար չափազանց օգտակար է: Մասնագետների եզրակացությամբ՝ ձկան գործածումը նվազեցնում է Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման հավանականությունը:

Գիտնականները հետազոտել են այն մարդկանց ուղեղի առանձնահատկությունները, որոնք մահացել են 10-ամյա դիտարկումների ժամանակաշրջանում: Ոմանց ուղեղում հայտնաբերվել են ամիլոիդային վահանիկներ՝ Ալցհեյմերի հիվանդության նշանը: Մասնագետները ուղեղի հետազոտության տվյալները համեմատել են փորձարկվողների կենսակերպի ցուցանիշների հետ:

Գիտնականները հանգել են այն եզրակացության, որ ձկան գործածումը դանդաղեցնում է ուղեղի ծերացումը: Մասնավորապես՝ պարզվել է, որ շաբաթական նվազագույնը մեկ անգամ ձուկ գործածող մարդկանց շրջանում Ալցհեյմերի հիվանդության միանգամից երեք նշանների զարգացման մակարդակը ցածր է եղել:

Դրանից բացի, գիտնականները դիմել են 13 գիտական աշխատությունների, որոնցում նշվում է «որոշակի պաշտպանական մեխանիզմի հայտնվելու մասին նրանց շրջանում, որոնք սնունդի մեջ պարբերաբար ձուկ եւ ծովամթերք են գործածում»: Հետազոտողների կարծիքով՝ այս մեխանիզմը դանդաղեցնում է տարիքային կոգնիտիվ խանգարումների զարգացումը եւ պաշտպանում դեմենցիայից:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է