• Latest news

Օրական կես բաժակ մրգահյութը բարձրացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը

12 հուլիսի, 2019  15:20

Օրական 100 մլ քաղցր ըմպելիքների օգտագործումը 18 տոկոսով բարձրացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Այս մասին հայտարարում են Հանրային առողջապահության եւ սննդի համաճարակաբանության հետազոտական խմբի ֆրանսիական գործակալության (EREN) մասնագետները։

Հետազոտությունում, ընդհանուր առմամբ, ընդգրկվել է միջինը 42 տարեկան 100 հազար ֆրանսիացի։ Բոլոր փորձարկվողները լրացրել են հարցարան, որում մանրամասն ներկայացրել են իրենց սննդակարգը։ Բացի այդ, նրանք պետք է պատասխանեին համապատասխան հարցերին ամեն վեց ամիսը մեկ։ Գիտնականները հաշվի էին առել նաեւ տարբեր գործոններ. տարիքը, սեռը, ընտանեկան անամնեզը, վնասակար սովորույթները եւ այլն։

Ընդհանուր առմամբ, հետազոտությունը տեւել է մոտ 9 տարի (2009-2018 թվականներ)։ Այդ ընթացքում փորձարկվողների մոտ ախտորոշվել է քաղցկեղի 2193 դեպք։ Պարզվել է, որ ամեն օր 100 մլ քաղցրացված ըմպելիքի կիրառումը 18 տոկոսով բարձրացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը, իսկ կաթնագեղձի քաղցկեղի վտանգը՝ 22 տոկոսով։ Միեւնույն ժամանակ, ոչ մեծ վտանգ, ինչպես նշվում է, պարունակում են մրգահյութերը։

Փորձագետների կարծիքով՝ ստացված տվյալները մատնանշում են, որ կառավարությունը պետք է ակտիվ գործողություններ նախաձեռնի քաղցր ըմպելիքների օգտագործումը կրճատելու ուղղությամբ։

Հետազոտության արդյունքների վերաբերյալ գիտական հոդվածը հրապարակվել է BMJ պարբերականում։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է