• Latest news

Ինչո՞ւ պետք է դիաբետիկները սննդակարգում դարչին ավելացնեն  

2 դեկտեմբերի, 2019  13:28

Դարչինը կարող է օգտակար լինել 2-րդ տեսակի դիաբետ ունեցողների համար: Այս մասին ասվում է Plant Foods for Human Nutrition ամսագրում հրապարակված նոր հետազոտության մեջ:

Տվյալ հետազոտության համաձայն՝ դարչինն օգնում է պահպանել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակն ու բարձրացնել ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը:

Հետազոտության հեղինակները նաեւ պարզել են, որ դարչինը նվազեցնում է շաքարի քանակը տարբեր սննդային ֆերմենտների վրա ազդեցության հաշվին: Երբ ածխաջրերը քայքայվում են, դրանք վերածվում են մարսվող շաքարի, որը հայտնվում է արյան հոսքում եւ այդպիսով բարձրացնում արյան մեջ շաքարի ցուցանիշները: Դանդաղեցնելով ածխաջրերի քայքայումը՝ դարչինը կարող է վերահսկել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը:

Հետազոտողները պարզել են, որ դրա համար պատասխանատու է 2 ֆերմենտ՝ պանկրեատիկ ա-ամիլազն ու աղիքային ա-գլյուկոզիդազը: Այդ երկու ֆերմենտները կրկնում են բջիջներում ինսուլինի ակտիվությունը՝ դանադաղեցնելով շաքարի աբսորբցիան:

Մեկ այլ հետազոտություն, որը հրապարկվել է Diabetes, Obesity and Metabolism-ում, ցույց է տվել, որ դարչինը նվազեցնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը քաղցած վիճակում 10-20%-ով: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է