• Latest news

Ինչու՞ հակաբիոտիկները չի կարելի համատեղել յուղոտ սննդի հետ

22 հուլիսի, 2020  18:31

Հակաբիոտիկների եւ յուղոտ սննդի համադրությունը կարող է բացասաբար ազդել մարդու առողջության վրա, նախազգուշացնում են Կալիֆորնիայի համալսարանի մասնագետները:

Նրանք հետազոտություն են իրականացրել 43 առողջ եւ 49 հիվանդ մարդու մասնակցությամբ, ում մոտ գրգռված աղու համախտանիշ է ախտորոշվել: Ինչպես պարզվել է, հակաբիոտիկների եւ յուղոտ սննդի համադրության առկայությունը 8․6 անգամ մեծացրել է Քրոնի հիվանդության նման բորբոքային հիվանդությունների ռիսկը՝ հակաբիոտիկի օգտագործման պատմության եւ ճարպային սննդի նվազագույն քանակությամբ սննդակարգի բացակայության համեմատ, հայտնում է Novosti Mail.RU-ն:

Ուսումնասիրության համաձայն՝ սննդակարգում ճարպերի առավելագույն պարունակությամբ մարդկանց մոտ աղիների լորձաթաղանթի բորբոքման զարգացման հավանականությունը մոտ 2․8 անգամ ավել է եղել, քան՝ այն մարդկանց մոտ, ում սննդակարգում յուղոտ սննդի առկայությունը ցածր էր։ 

Ինչ վերաբերում է հակաբիոտիկներին, ապա նրանք, ով կյանքի ընթացքում ընդունել է այդ դեղամիջոցները, աղիների բորբոքային հիվանդության հավանականությունը 3․9 անգամ ավելի մեծ էր, քան նրանց մոտ, ով այդ դեղերը չի ընդունել՝ անկախ սնվելու ձեւից։

Ըստ գիտնականների՝ հակաբիոտիկների եւ ճարպային սննդի համադրությունը խաթարում է աղիների լորձաթաղանթի բջիջների միտոխոնդրիաների աշխատանքը, ինչի արդյունքում արգելափակվում է թթվածնի օգտագործման ունակությունը եւ աղիներում անբարենպաստ միջավայր է ստեղծվում օգտակար բակտերիաների համար: Մեծանում է նաեւ էնտերոբակտերիաների կոնցենտրացիան, որոնք բորբոքում են առաջացնում։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է